Feit of fabel: wijn geeft ergere katers dan bier

Eten door Anjali

'Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier': Drankjes door elkaar drinken is misschien lekker voor de afwisseling, maar zeker geen goed idee. Als je gaat drinken, moet je wel weten dat je morgen een kater kan krijgen. Hoe erg die kater is, dat hangt af van het soort drankje.

Wijn of bier?

Bier drinken na wijn drinken zou volgens de uitdrukking 'bier na wijn geeft venijn' voor erge katers leiden. Daar zijn verschillende redenen voor. Bier bevat namelijk koolzuurgas, waardoor alcohol zich sneller opneemt in je lichaam. Ook heeft wijn vaak een hoger alcoholpercentage dan bier, waardoor je sneller dronken wordt. Als je vervolgens de overstap maakt naar bier, is je inschattingsvermogen niet meer op z'n best en zul je nóg sneller gaan drinken.

Maar klopt dit echt? Onderzoekers van de Duitse Universität Witten/Herdecke onderzochten dit in 2019. Zij deelden de proefpersonen in drie groepen op: de eerste groep kreeg bier en daarna wijn, en de tweede groep kreeg wijn en daarna bier. De derde groep kreeg alleen wijn of alleen bier. Iedere groep kreeg vergelijkbare hoeveelheden alcohol, waarbij ze na een week omwisselden. Na elke proef hielden de proefpersonen bii hoe erg hun kater was. Het resultaat: de volgorde van drinken heeft geen invloed op hoe erg de kater de volgende dag was. Wel maakt het uit hoeveel je drinkt, en speelt je leeftijd ook een rol. Bier na wijn of wijn na bier maakt dus niet uit!

Welke drank geeft de ergste katers?

Door elkaar drinken is dus helemaal niet zo erg, maar welke dranken zorgen voor de ergste katers? Een onderzoek van Addictions.com zocht het uit. Wat blijkt? Wijn slaat wel erger in dan bier, maar de ultieme winnaar is tequila, gevolgd door wodka. Op de derde plek staat wijn, met name rode wijn. Daarna komen whiskey, bier, rum en gin.

Welke wijn?

Wil jij je een ochtend goed voelen na wijn gedronken te hebben? Dan kun je het beste witte wijn drinken. Dit heeft te maken met zogeheten 'congeners': de schadelijke bijproducten in wijn. Deze vind je voornamelijk in rode wijn, wat ervoor zorgt dat je brakker wakker wordt dan door het drinken van witte wijn of rosé. Daarnaast bevat rode wijn vaak ook een hoger alcoholpercentage dan lichte wijnen.

Conclusie

Wijn geeft geen ergere katers dan bier, het ligt puur aan hoeveel je drinkt. Om brak zijn te voorkomen kun je natuurlijk minder drinken, maar ook letten op waar je het snelst dronken van wordt. Tequila en wodka zijn de échte boosdoeners, probeer deze dan ook vaker te vermijden als je de volgende dag fris en fruitig op stap moet.