Vind je praten over seks ongemakkelijk? Zo ga je ermee om

Intiem door Maya Luz

Praten over seks, sommige mensen doen het super gemakkelijk. Geen schaamte, alles mag besproken worden. Maar voor anderen ligt dit niet altijd even simpel. Seks is een intiem onderwerp en dus kan erover praten best ongemakkelijk zijn. Herken jij jezelf hierin? Zo ga je ermee om!

Lees ook: Vlinders in je buik: waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?

Zoek een persoon op die je vertrouwt

Als je de behoefte voelt om het gesprek aan te gaan, dan is het belangrijk om een gesprekspartner te vinden die je vertrouwt. Je stelt je in zo'n gesprek best kwetsbaar op, omdat je vrij intieme dingen bespreekt. Ga bijvoorbeeld naar een goede vriendin waar je al vaker persoonlijke gesprekken mee hebt gehad of een zus of nicht die je vertrouwt. Je moet je op je gemak voelen om dit soort onderwerpen aan te snijden. Kies je gesprekspartner dus bewust.

Wees lief voor jezelf, privacy is belangrijk

Over seks praten is in de ogen van sommigen doodnormaal. Maar dat is niet voor iedereen zo, en dat is oké. Je hoeft niet alles te bespreken als je dat niet wil. Over seks praten kan heel goed voor je zijn omdat je er dingen van te leren, maar je moet hier wel eerst comfortabel mee zijn. Push jezelf niet om dingen te bespreken waar je nog niet comfortabel mee bent. Het komt wel, gun jezelf de tijd.

Doe research

Om voorbereid een gesprek in te kunnen gaan, kun je eerst zelf een beetje research doen. Dan ga je geïnformeerd het gesprek in heb je meer zelfvertrouwen. Als je goede research wil doen hebben wij een leuke aanrader voor je: Ze's sekswoordenboek!

Begin klein

We kunnen als we over seks praten gelijk hele intimiderende onderwerpen aansnijden, maar als je dit toch nog iets te hoog gegrepen vindt, kun je ook gewoon simpel beginnen. Seks is zo'n breed onderwerp, uiteindelijk kun je je repertoire van subonderwerpjes uitbreiden. Hier zit geen haast in en je hoeft ook zeker niet ieder onderwerp te bespreken, het is oké om grenzen aan te geven.

Laat je niet intimideren

Sommige mensen geven je soms je het gevoel dat je preuts bent als je bepaalde dingen niet wil bespreken, maar wat ons betreft is dit onzin. Dat comfortabele gevoel heeft niet iedereen en dat kost bij sommige mensen tijd om dit te ontwikkelen. Als mensen hier vervelend over doen, hoef je je echt niet verplicht te voelen om je open te stellen. Intieme onderwerpen kunnen best privé blijven als je dat wil.

Lees ook: Dit is welke ‘ick’ jij het ergste vindt op basis van je sterrenbeeld