Ze's sekswoordenboek: Fisting

Intiem door Anjali

In Ze's sekswoordenboek bespreken we veel termen die te maken hebben met seksuele handelingen en fetisjen. In dit artikel bespreken we fisting.

Wat is fisting?

Fisten, fistfucking of vuistneuken is een term die wordt gebruikt als je gebruik maakt van je vuist om seksuele handelingen uit te voeren. Je kunt dan vaginaal of anaal bij iemand naar binnen gaan. Je hebt er wel wat voorkennis voor nodig, want onervaren fisten kan gevaarlijk zijn. Maar als je het goed en rustig opbouwt, kan het als opwindend beschouwd worden.

Waar komt de term vandaan?

De term 'fisting' is moeilijk te achterhalen. Sommigen zeggen dat het nooit heeft bestaan voor de twintigste eeuw, terwijl anderen geloven dat de handeling al eeuwen oud is. Wel weten we dat de bekendste fistclub 'The Catacombs' heette, in San Francisco rond de jaren zeventig en tachtig. In deze tijd was het nog een activiteit voor homoseksuelen. In de jaren tachtig werd daarom aangenomen dat onbeschermd fistend kon leiden tot scheurtjes en andere kleine verwonding bij de anus, wat ervoor kon zorgen dat er kleine deeltjes in het bloed terecht konden komen. Omdat HIV in deze tijd een groot gespreksonderwerp was, ontstond de angst voor deze overdraagbare aandoening tijdens de seksuele handeling. In deze tijd sloten ook veel seksclubs en badhuizen om dezelfde reden.

Verschillende technieken

Tegenwoordig is fisting niet alleen meer voor mannen, maar ook voor vrouwen. Hierdoor gaat het niet alleen meer om de anus, maar kan je het ook doen in de vagina. Er zit een hele techniek achter: het oprekken zonder scheuren, de vorm van de hand en de grootte van de opening spelen allemaal een rol. Er zijn verschillende technieken, sommigen wat veiliger en zachter dan de anderen. Zo heb je bijvoorbeeld de bekendste techniek: de 'silent duck', een techniek waarbij je de hand in de vorm van een zogenaamde eendenbek vormt. Bij deze techniek begint het klein met de vingertoppen van de hand, en wordt het langzaam groter naarmate je verder gaat. Hierdoor rek je de opening voorzichtig op met glijmiddel, om pijn of schade te voorkomen. Een andere techniek is 'punching', een techniek waarbij de hand een vuist vormt en er met glijmiddel ingeduwd wordt, zonder op te rekken. Hierbij wordt de vuist er weer langzaam uitgehaald en herhaalt de handeling zich op dezelfde manier.

Gevaren

Fisting kan ernstige schade veroorzaken, zoals het scheuren van de vagina, anus, darm of perineum, het stukje tussen de ballen of vagina en de anus. Ook kan alles dat voor lucht in de vagina zorgt een luchtembolie veroorzaken. Mensen die graag aan de handeling doen, worden daarom ook aangeraden latex handschoenen en glijmiddel te gebruiken, en om hun nagels kort te knippen.