Hoe hou je je kamerplanten in leven tijdens de koude maanden?

Vrije tijd door Anjali

Het is niet zomaar iets, voor je planten zorgen. Nog moeilijker wordt het wanneer de dagen korter worden en de temperaturen dalen. Wil jij nog van je groene vriendjes genieten in het voorjaar? Dan hebben wij tips voor je over hoe je voor je planten moet zorgen in de winter.

Niet te warm, niet te koud

Blijf weg van de verwarming: door de hitte drogen ze uit en verschrompelen ze. Heb je vloerverwarming? Zet je plant dan het liefst op een krukje of plateau, zodat ze niet direct in aanraking komen met de hitte. Houd ze ook weg van koude vensterbanken. Je wil je 'm natuurlijk meer daglicht geven, maar tochtige ramen zorgen ervoor dat planten bevriezen. Zie je condens op de ramen? Haal dan je planten gauw weg.

Planten draaien

Als jouw groene vrienden in een donker hoekje staan, kun je de pot het beste zo nu en dan even draaien. Dat doe je door bij elke keer dat je water geeft, de pot een kwartslag om zijn as te draaien. Je ziet dat er van alle kanten mooie bladeren groeien!

Lees ook: 4 kamerplanten die je slaap kunnen beïnvloeden

Minder water

Als jij een vast schema hebt om je kamerplant water te geven, moet je dit nu moeten aanpassen. Ze hebben namelijk minder water nodig tijdens de wintermaanden, omdat ze een soort rustpauze houden. Ze krijgen ook minder daglicht, waardoor ze minder snel tot niet zullen groeien, en daarom weinig water nodig hebben. Twijfel je wanneer je water moet geven? Duw je vinger zachtjes op de aarde: als er wat aan de vinger blijft kleven is 'ie helemaal voorzien. Is dit niet het geval? Dat wil jouw plant een slokje water.