Hebben je planten in het najaar minder water nodig?

Wonen door Chloe

We weten allemaal dat we onze planten op hete zomerdagen wat extra water moeten geven om ze te helpen. Maar hoe zit het eigenlijk in het najaar? Hebben ze dan ook minder water nodig dan normaal of kan je ze gewoon even veel blijven geven? Wij gingen voor je op onderzoek uit.

Planten water geven in het najaar

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja je planten hebben in het najaar minder water nodig. Ze gaan in de herfst namelijk op ruststand, omdat ze veel minder zonlicht krijgen dan normaal en de luchtvochtigheid veranderd. Ze verbruiken daardoor veel minder water dan normaal en dus is het goed om ze ook minder water te geven dan je normaal gewend bent. Als je ze overwaterd zal je plant het namelijk niet overleven.

Hoeveel water geven in het najaar?

Maar hoeveel water hebben ze dan nodig? Eigenlijk kan je er voor de meeste planten vanuit gaan dat ze de helft minder water nodig hebben dan normaal. Je zal als je met je vingers de grond voelt al snel merken dat deze veel langer vochtig blijft dan normaal. Het beste is om je plant wel iedere week nog water te geven, maar een minder grote hoeveelheid.

Hoe herken je overwateren?

Heb je het idee dat je je planten te veel water geeft? Dit is vaak makkelijk te herkennen en belangrijk om in de gaten te houden. Anders kan je plant namelijk verdrinken en kunnen de wortels gaan rotten. Vaak zie je het aan gele bladeren of donkere plekken. Geef je planten dus eerder iets te weinig water dan te veel. Dan zijn ze in ieder geval nog makkelijk te redden.