Cute! 'OV-chipkat' Rene reist regelmatig in haar eentje met de tram door Amsterdam

Vrije tijd door Jennifer

Wanneer je vaak met het OV door Amsterdam reist, kun je misschien wel iets bijzonders tegenkomen. Ergens in de buurt bij de Bilderdijkstraat en De Clercqstraat neemt poes Rene namelijk regelmatig een ritje met de tram. Wacht, wát? Ondanks dat de zogenoemde 'OV-chipkat' wel zwart reist, is ze toch enorm geliefd bij bewoners, mede-reizigers én vervoerbedrijf GVB. Zij verwelkomen het huisdier maar al te graag. Duh!

'OV-chipkat' Rene reist alleen met tram door Amsterdam

Wanneer je poes Rene voor het eerst in de tram ziet, is het waarschijnlijk even een gek gezicht. Maar voor bewoners rond de Bilderdijkstraat en De Clercqstraat in Amsterdam is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. De zogenoemde 'OV-chipkat' is namelijk al een tijdje een vaste tramreiziger in dit stadsdeel van Amsterdam. Cute! Wel heeft het huisdier één voordeel tegenover haar mede-reizigers: poes Rene reist namelijk helemaal gratis. Zij hoeft nooit in te checken en komt zo dus makkelijk verder dan haar eigen buurtje. En dat doet de avontuurlijke 'OV-chipkat' zeker. Zo ging poes Rene laatst helemaal alleen naar het Flevopark, waarna ze op de terugweg de juiste tram naar huis nam. Wauw! Aan De Telegraaf zegt vervoerbedrijf GVB dat ze het "gezellig" vinden, dat poes Rene één van hun vaste reizigers is. Aww.

Avonturen in de stad

Overigens hoef je niet bang te zijn, dat 'OV-chipkat' Rene ooit kwijtraakt. Haar anonieme baasje heeft namelijk een airtag aan de poes gehangen. Dat is een klein apparaatje met een GPS, waardoor het baasje zijn 'OV-chipkat' altijd kan volgen tijdens haar avonturen in de stad. Dat is trouwens ook niet altijd in de tram. "Soms zit ze ook gewoon in een café bij iemand op schoot," vertelt het baasje aan De Telegraaf. Aan het eind van de dag komt poes Rene vervolgens altijd netjes thuis voor het avondeten.

Meer stationskatten

Het fenomeen 'OV-chipkat' is trouwens niet heel nieuw in Nederland en de wereld. Zo had je in 2019 kat Poekie die in Rotterdam regelmatig de tram pakte. Alleen raakte Poekie wél tien dagen vermist, waardoor zijn avonturen meteen stopte. Ook in Den Haag liftte in 2019 een poes vaak met de tram mee. Poes Bowie werd daardoor een lokale beroemdheid. Verder zien we alleen al op socialmediakanaal X meerdere stationskatten voorbijkomen, bijvoorbeeld in Leiden en Deventer. De stationskat van Deventer heeft zelfs zijn eigen standbeeld gekregen. Geniaal!

Lees ook: Zo haal je je partner over om samen een hond of kat te nemen