Met deze tips kun jij je weer helemaal opladen

Ontspanning door Juliët

Dagelijks hebben we heel wat indrukken te verwerken. Het is dan ook niet gek dat je lijf of hoofd soms even aan wat rust toe zijn. Maar hoe doen we dit het beste? Met de volgende tips kun jij jezelf helemaal opladen.

Opladen

Goed voor jezelf blijven zorgen, is hartstikke belangrijk. Even opladen hoor hier ook bij. Soms is dit alleen even wat lastig als je druk bent met je werk of studie. Toch is het mogelijk om hoog in je energie te blijven staan tijdens je drukke bestaan:


1. Ontspannen

Zodra jij fulltime werkt of studeert, bouwt je lichaam veel spanning op in je lichaam. Je komt in een actiemodus en hierdoor geeft je brein aan dat je steeds moet blijven vechten. Hoe drukker jouw dag is, hoe langer je in deze modus blijft. Het is daarom erg lastig om tegen jezelf te zeggen dat je mag ontspannen. Je wil continu door en door. Maar het is wel belangrijk om bij te komen van dagelijkse drukte. Neem af en toe dus even me time. Nu de koude dagen zijn aangebroken, kruip je heerlijk onder een dekentje met een warme kop chocoaldemelk en een lekker maskertje op. Zo laad jij weer helemaal op. Wij zijn er dol op!

2. Energie

Heerlijk wandelen of sporten is fysieke ontspanning, maar je hebt ook mentale ontspanning. Maar valt daar dan onder? Dit zijn de juiste mensen waarmee je contact hebt en activiteiten wil doen waar jij energie uit haalt. Ga dus goed na welke mensen dit zijn en vooral welke activiteiten hierbij passen. Het is belangrijk om na te ge gaan wat je persoonlijke energiegevers zijn. Dat bijvoorbeeld yoga ontspannend moet zijn, betekent niet dat dit ook voor jou geldt. Misschien ontspan jij juist wel door te bakken of te schilderen. Iemand die houdt van de natuur, zoekt het bos op. Je blijft hoog in je energie op hetmoment dat je de ontspanmoment in de week verdeeld. Kijk per dag wat je nodig hebt, want zo kun jij even opladen. Elke dag twintig minuten iets doen is beter dan één dag alles willen doen.

3. Micropauzes

Neem vooral micropauzes, zodat jij even kan opladen. Dit worden ook wel ontspanpauzes genoemd. Eigenlijk onderbrekingen van zes tot tien seconden. Doe dit bijvoorbeeld nadat je acht minuten lang naar je beeldscherm hebt lopen staren. Sta eventjes op en strek je armen, handen en nek voor een betere doorbloeding. Vaak wordt gezegd dat social media slecht voor je is, mar dit is niet per definitie zo. Het is namelijk maar net zo hoe je het gebruikt. Het kan als entertainment werken, maar ook als inspiratie.