Neuriën kan jou helpen met ontspannen: zo werkt dat

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Stress, we ervaren het allemaal weleens. Iedereen heeft een andere manier om ermee om te gaan. Maar heb je ooit eraan gedacht om te neuriën als je gestresst bent? Wij ook niet, maar blijkbaar kan het enorm helpen! Dit is hoe dat zit.

Lees ook: Met deze 3 minute rule voorkom je uitstelgedrag

Neuriën tegen stress

Als we gestresst zijn, reageert ons lichaam hierop op verschillende manieren. Je voelt het bijvoorbeeld aan je spijsvertering, je hartslag en je ademhaling. Er is een zenuw in ons lichaam die ons kan helpen bij het verminderen van deze stresssymptomen: de vagus nervus. Deze zenuw loopt van achter je oor naar je buik en helpt bij het reguleren van allerlei lichamelijke functies die in verband staan met onze stressreactie. Het stimuleren van deze zenuw kan de symptomen van stress verminderen. En hoe doe je dat? Door te neuriën! Terwijl je neuriet, creëer je vibraties in je keel en borst die de vagus nervus stimuleren. Dit veroorzaakt een ontspannend gevoel. Je masseert als het ware de zenuwen die de symptomen van stress in werking zetten zodat ze kalmeren. Daarnaast kan neuriën helpen bij het verlangzamen van je ademhaling, wat ook erg handig is wanneer je gestresst bent. Neuriën is dus een handige techniek die je kunt onthouden wanneer je last hebt van stress of angstige gevoelens. Onthoud wel dat het geen oplossing is voor de lange termijn en ook niet in iedere situatie kan helpen. Het is alsnog wel een fijn trucje om in je achterhoofd te houden voor wanneer het van pas komt.

Zo neurie je om te ontspannen

Wanneer je de stress voelt komen en je wil gaan neuriën, is het goed om te beginnen met eerst een paar keer goed en diep ademhalen. Daarna kan je beginnen met het neuriën van een liedje dat voor jou rustgevend is. Maar je kan ook een lange, lage noot neuriën. Het effect op je zenuwstelsel is vrijwel hetzelfde, maar mentaal kan het neuriën van een liedje eventueel ook afleidend werken! Ga je voor de lange noot? Neurie dan steeds een paar seconden achter elkaar en neem tussendoor diep adem. Herhaal dit proces totdat je je weer rustig voelt. Je hoeft geen rekening te houden met hoe lang je dit doet, een paar minuutjes is vaak al genoeg. En qua volume zijn er ook geen stricte eisen. Het gaat om het opwekken van die vibratie. Zolang je die voelt, zit je goed!

Lees ook: Dit zijn de beste manieren om niet somber te worden van koud weer