Met deze 3 minute rule voorkom je uitstelgedrag

Psyche & spiritualiteit door Chloe

Of het nou gaat om een klusje in huis of iets wat je voor je werk moet doen: uitstellen doen we allemaal wel eens. En hoe langer je dit doet, hoe meer je er tegenop zal gaan zien. Ben jij dat uitstelgedrag zat en wil je hier wat aan doen? Dan is de 3 minute rule de perfecte oplossing!

3 minute rule

Goed, de 3 minute rule dus. Met deze handige hack voorkom je uitstelgedrag met gemak. De Britse psycholoog dr. Jennifer Wild deed namelijk onderzoek naar manieren om uitstelgedrag te tackelen. We doen het tenslotte allemaal wel eens. Hieruit bleek de 3 minute rule de perfecte oplossing te zijn. Het idee is dat je dat ene klusje waar je zo tegenop ziet 3 minuten probeert vol te houden. En nee, het idee is niet dat je daarna stopt. Je zal namelijk vanzelf door willen gaan met het klusje, omdat je uit de mindset wordt gehaald waarbij je het probeert te vermijden.

Uitstellen is verleden tijd

Het klinkt dus heel simpel, maar dat is het dus ook. Vaak maken we door het uit te stellen een klusje nog veel groter en ingewikkelder dan dat het is. Op deze manier kan iets intimiderend gaan voelen, waardoor je nog meer de neiging hebt om iets uit te stellen. Met de 3 minute rule overwin je dit, omdat je merkt dat een klusje helemaal zo erg nog niet is als je er al 3 minuten mee bezig bent. Zo zal je dus gemakkelijk doorgaan en is het klusje al af voor je het door hebt.