Het is Verander je Wachtwoorden Dag: hoe doe je dat het slimst?

Vrije tijd door Anjali

Wat is jouw wachtwoord? Dat wil je waarschijnlijk niet vertellen, en terecht. Je wachtwoord geheim houden is belangrijk, maar toch hebben we vaak geen waterdichte optie gekozen. Eens in het jaar is het Verander je Wachtwoorden Dag, zodat je niet snel gehackt kunt worden.

Jouw wachtwoord

Grote kans dat jouw wachtwoord de naam van je huisdier, je bijnaam, de naam van een familielid, een geboortedatum of een combinatie van twee of meer uit dit rijtje is. Of je wachtwoord is letterlijk 'wachtwoord', '123456' of de langere versie '1234567890'. Je kunt al raden dat dit geen waterdicht wachtwoord is. Je wachtwoord is belangrijk: het is jouw persoonlijke sleutel om binnen te komen op je sociale media, e-mail en nog veel meer. Het is daarom nooit leuk als je er niet meer in kan, omdat je wachtwoord gehackt is. Gelukkig hebben wij een aantal tips om je wachtwoorden aan te passen.

1. Wees creatief

Een wachtwoord nodig met een hoofdletter? Dan maak je de eerste letter een hoofdletter. Een wachtwoord met een cijfer? Dan plak je je lievelingsgetal erachter. Een wachtwoord met een speciaal teken? Dan zet je daar weer een uitroepteken achter, toch? Fout: dat kan een hacker natuurlijk ook wel bedenken. Probeer daarom geen voor de hand liggende keuzes te maken, maar stop midden in het wachtwoord een cijfer, hoofdletter of speciaal teken. Gebruik ook geen '3' voor een 'E', of een '!' voor een 'i': ook dat is te makkelijk. Verwerk de toevoegingen op een onlogische plek, bijvoorbeeld door een woord te splitsen.

2. Lange wachtwoorden

Hoe langer, hoe beter. Soms is de minimale lengte van een wachtwoord ingesteld op zes of acht tekens, maar nog lang niet altijd. Wanneer dit wel het geval is, probeer dan boven het vereiste aantal te komen, door het wachtwoord dubbel achter elkaar te schrijven of meerdere leestekens te gebruiken.

3. Gebruik een wachtwoordzin

Een goede manier om langere wachtwoorden te kiezen die je ook goed kunt onthouden, is het maken van een zin. Gebruik daarbij natuurlijk niet één woord, maar een hele zin. Je kunt je woorden verbinden met een streepje zodat je aan de vereiste speciale tekens komt, en ja kan getallen en hoofdletters toevoegen. Dus in plaats van 'huisdieren', kun je '2Honden-en-1Kat' gebruiken.