Zo vaak moet je eigenlijk je huis schoonmaken

Vrije tijd door Juliët

Stel jij de grote schoonmaak altijd uit? Doe dit vooral niet. Je huis moet je vaker schoonmaken dan je denkt. Pak de Swiffer en de doeken er maar bij, want er is meer werk dan je dagelijkse taken. De schoonmaakklus kan beginnen. Wij vertellen je hoe vaak je welk onderdeel moet poetsen.

Schoonmaken

1. Beddengoed

Je bed is een plaats vol bacteriën. Ook al lijken je lakens schoon, er zit een heleboel zweet, huidschilfers, huisstofmijt en speeksel op. Er komen nog wel wat lichaamssappen vrij tijdens je intieme momenten. Alles bij elkaar is een grote bacteriële bende. Wacht je tot het moment dat je lakens er niet al te geweldig meer uitzien? Dan ben je al te laat. Verschonen van je bed is niet alleen voldoende. Denk ook aan het uitwassen van je kussen, het uitstofzuigen van je matras en het wassen van je dekbed! Dat vergeten veel mesen nog wel eens.

2. Afstoffen

Een taak die we wekelijks eigenlijk horen te doen, namelijk afstoffen. Je huis zit vol met stof. Het lijkt misschien een heel karweitje, maar in werkelijkheid ben je er zo klaar mee. Je krijgt er ook wat voor terug. Allergie en ademhalingsproblemen voorkom je. Pak de swiffer erbij en haal wekelijks een vochtig doekje langs je meubels. Schoonmaken die handel

3. Koelkast en magnetron

Je koelkast en magnetron gebruik je volop. Deze moet je dus ook regelmatig schoonmaken. Er blijven anders allerlei kruimels en viezigheid achter. Een koelkast moet je maandelijks bijhouden, maar wekelijks mag je wel met een vochtig doekje er overheen. Dit geldt ook voor de magnetron. Haal na gebruik even een doekje door de magnetron. Zo voorkom je in ieder geval dat je ziek wordt na het opwarmen van je maaltijden.

4. Toilet

Af en toe met een doekje langs het toilet gaan lijkt voldoende, maar dat is het zeker niet. De toilet moet je toch echt wekelijks schoonmaken. Denk aan de bril, binnenkant van de wc-pot, de buitenkant, de spoelknop, de deurklink en wastafel. Een heel riedeltje wat wel gedaan moet worden. Wist je dat met name de deurklink, de spoelknop en de lichtknop de smerigste plekken zijn? Deze bevatten zo'n dertig keer meer bacteriën dan de wc-bril zelf. Jakkie!

5. Doucheput

Maak na je douchebeurt altijd even het doucheputje schoon. Haren blijven achter en daar worden we niet zo blij van. De kans op verstopping is dan ineens ook een stuk groter. Haal dus vooral de haren even uit de afvoer. Ook zou je maandelijks even een grondige schoonmaak moeten doen. Dit doe je door een schep soda en een liter water in de put te schenken. Oh ja en heb je een douchemat of gordijn? Maak deze ook even schoon met een sopje!

6. Vaatdoek

Last but not least, je vaatdoek. Echt een bron van bacteriën. We hebben het over ruim vier miljard bacteriën en dat al na 24 uur. Moet je nagaan en jij maakt daar even je aanrecht grondig mee schoon. Misschien is het dan toch een idee om je doekje regelmatig in de wasmachine te stoppen en hem grondig te wassen. Het beste is om elke dag of om de twee dagen de doek te vervangen. Zo blijft de doek lekker fris en kun jij weer door met schoonmaken.