5x tips om het toilet schoon te houden

Lifestyle door Anjali

Het toilet schoonmaken is misschien niet je favoriete klusje, maar nodig is het wel. Een schoon toilet is namelijk niet alleen goed voor een betere leefomgevng, maar helpt ook bij de gezonheid en welzijn van jou en de persoon met wie je misschien samenwoont. Dankzij deze tips kun jij de porseleinen troon gemakkelijk schoonmaken en -krijgen.

1. Dagelijkse dosis

Neem het toilet elke dag af met een vochtig doekje, en gebruik om de drie tot vier dagen schoonmaakmiddelen. Leg de vochtige doekjes in de wc-ruimte, om het minder snel te vergeten. Dit kost minder tijd en is minder vies dan het toilet maar eens in de week te reinigen.

2. Kalk verwijderen

Last van kalkaanslag onder de randen van de pot? Haal dit weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel dit goed in en laat even weken. Spoel het goedje af met kokend water en spoel het toilet door. Op deze manier kun je al het kalk weggieten en blinkt jouw wc als nooit tevoren.

3. Dynamisch duo

Baking soda en schoonmaakazijn zijn echt onmisbaar in elk huishouden. Deze twee middelen werken namelijk perfect samen om de afvoer soepel te laten lopen. Ook kun je deze combinatie gebruiken in het geval van ontstoppingen: voeg een kopje baking soda toe en wacht enkele minuten. Giet vervolgens twee kopjes schoonmaakazijn in het toilet en wacht nog eens een paar minuten voor je het megsel doorspoelt. Hoogstwaarschijnlijk is de verstopping nu verdwenen!

4. Aandacht voor de toiletborstel

Als je eens nadenkt over wat de toiletborstel soms te verduren heeft, kun je je voorstellen dat deze best vies kan zijn. Daarom heeft ook dit voorwerp een grote schoonmaakbeurt nodig. Dit kun je doen door er kalkreiniger of bleek overheen te gooien. Let wel op: combineer deze middelen absoluut niet: er komen gevaarlijke damoen vrij wanneer je dit doet.

5. Afgedek(sel)t

Vergeet niet áltijd de deksel omlaag te doen voor je doorspoelt. Onderzoek heeft ons geleerd dat dat het heel vies is als je de deksel openlaat wanneer je doortrekt, omdat er vieze deeltjes in de lucht komen. Door de kracht van het spoelen komen hele kleine deeltjes ontlasting vrij in de lucht, die uiteindelijk neerdalen op handdoeken, oppervlaktes als de vloer en het wasbakje, en zelfs op jetandenborstel als je toilet in de badkamer zit.