Dit is hoe je anxiety kunt verminderen tijdens je menstruatie

Sport & gezondheid door Maya Luz

Anxiety voor je menstruatie is zo vervelend. Het staat ook wel bekend als PMS en het maakt ons leven soms echt tien keer moeilijker wanneer we menstrueren. Je voelt je niet alleen lichamelijk slecht, maar ook geestelijk en dat maakt die tijd van de maand niet bepaald beter. Dit is hoe je je anxiety kunt verminderen tijdens je menstruatie.

Lees ook: Iris doet aan free bleeding: 'Thuis laat ik mijn menstruatiebloed vrij lopen’

De oorzaken van anxiety tijdens je menstruatie

Als je merkt dat je je angstiger voelt tijdens je menstruatie, dan is de kans groot dat dit geen toeval is. Door onze hormonale huishouding, is de kans dat vrouwen last krijgen van anxiety veel groter dan bij mannen. Hierdoor is het dus ook niet gek dat deze anxiety zich meer en heftiger voordoet voorafgaand en tijdens je menstruatie. Hormonen reguleren ons lichaam en onze mentale gezondheid. Wanneer je PMS ervaart, zijn je hormonen uit balans en dit kan symptomen van anxiety triggeren.

Symptomen om op te letten

Anxiety kan er voor iedereen anders uitzien. Toch zijn er een aantal veelvoorkomende symptomen. Wanneer je last hebt van anxiety kan je stemmingswisselingen krijgen net als angstige gevoelens. Andere symptomen zijn depressieve gevoelens, woede, huilbuien en een waardeloos gevoel. Ervaar je een of twee van deze symptomen een week of twee voor je menstruatie, dan is de kans groot dat je last hebt van PMS. Ervaar je er meerdere en heb je hier al een langere tijd last van? Dan kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen.

Zo voorkom je anxiety tijdens je menstruatie

Anxiety volledig voorkomen tijdens je menstruatie kan niet altijd helemaal mogelijk zijn, maar je kan het wel verlichten. Zo kan het goed zijn om veel water te drinken, denk hierbij aan twee of drie liter per dag. Je lichaam hydrateren kun je daarnaast ook doen door het eten van voedsel dat veel water bevat. Denk hierbij aan aardbeien en selderij. Gezond eten is ook altijd verstandig, voornamelijk koolhydraten en granen zijn goed om binnen te krijgen als je last hebt van anxiety. Andere stoffen die goed zijn om binnen te krijgen zijn vitamines E en D, calcium, magnesium en omega-3.

Verder raden we aan om je alcoholconsumptie te beperken. Dit kan je anxiety namelijk verergeren. Veel thee drinken is daarentegen wel goed voor je. Warme drankjes zijn tijdens je menstruatie altijd welkom! Tot slot is lichaamsbeweging ook goed voor je als je last hebt van PMS. Sport een aantal keer per week met een intensiteit die voor jou haalbaar is en doe dit minimaal een half uur per keer.

Lees ook: Dit is waarom je anxiety ervaart na het drinken van alcohol