Onbekende sporten die je een keer geprobeerd wilt hebben

Sport & gezondheid door Esra

Voetbal, volleybal en hockey: sporten die iedereen in Nederland wel kent. Maar naast deze populaire sporten zijn er nog véél meer sporten te beoefenen. Ben jij op zoek naar een sport die anders is dan de ‘standaard’ sporten? In dit artikel leggen wij jou vijf onbekende sporten uit die je écht een keer geprobeerd wil hebben.

Kangoo jumpen

De naam zegt het al: je gaat springen! Tijdens deze sport sta je op schoenen met veren eronder. Deze vering bestaat uit IPS, dit staat voor Impact Protection System. Dat wil zeggen dat 80 procent van de impact wordt opgevangen: de pezen en gewrichten worden dus minder belast. Tijdens kangoo jumpen werk je aan je conditie, armspieren, beenspieren en buikspieren. Er zijn verdeeld over Nederland meerdere plekken waar je deze lessen kunt volgen. Wil je liever alleen jumpen? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt de kangoo jumps ook zelf aanschaffen om bijvoorbeeld in je tuin sportief bezig te gaan.

Onderwater hockey

Ja, je leest het goed: hockey, maar dan onderwater. Deze combinatie van zwemmen en hockey is geen gemakkelijke sport. Niet alleen draait het om snelheid en techniek, ook moet je goed je adem in kunnen houden. Twee teams van maximaal zes personen strijden tegen elkaar op de bodem van een zwembad. Een wedstrijd telt twee helften van elk vijftien minuten. Met allemaal een korte stick in de hand, moet ieder team de anderhalve kilo zware puck in het doel van de tegenstander proberen te krijgen. Ter bescherming én om een optimale prestatie te leveren, zijn alle spelers uitgerust met een snorkel, duikbril, handschoenen, zwemvinnen, bitje en een cap. Alhoewel de sport al veel wordt gespeeld in Nederland én er zelfs al wereldkampioenschappen van zijn, is onderwater hockey nog niet bij iedereen bekend in Nederland.

Lees ook: Sporten in de middag? Dit zijn de voordelen

Zeemeerminfitness

Alhoewel de naam misschien doet vermoeden dat het een rustige sport is, is het tegenovergestelde waar. Zeemeerminfitness is als het ware een bootcamp in het water. Je borst, buik, billen en benen; bijna alle spiergroepen in je lichaam worden aan het werk gezet. Tijdens de sport draag je een zeemeerminstaart, het is bijna alsof je in het tv-programma H2O: Just add water speelt. Helaas is de sport in Nederland nog erg onbekend en valt het hier nog nergens te beoefenen. Wel zou je het in je eigen zwembad, mocht je deze hebben, kunnen doen. Zoek op YouTube naar Mermaid fitness en succes met je workout! In San Diego, Californië wordt deze sport wel gedaan in het Hotel Del Coronade, maar dat is misschien een beetje uit de richting…

Supyoga

Bij deze combinatie van sup en yoga maak je gebruik van een extra brede surfplank, oftewel: een sup board. Je beweegt jezelf met behulp van een peddel over het water. Dit kan op zee zijn maar ook op een rivier, meren, door grachten of kanalen. Je paddelt op je sub board naar een rustige plek, daar ga je vervolgens bezig met verschillende yogaoefeningen. Balans, evenwicht en focus zijn belangrijk bij suppen. Deze elementen worden door de yogaoefeningen versterkt: doordat je je bevindt op een plank in het water, voel je elke verplaatsing van je gewicht. Wil jij heerlijk ontspannen op het water, samen met een groep mensen? Dan zijn er diverse verenigingen in Nederland waar jij je bij aan kunt sluiten. Wil jij liever ultiem ontspannen door alleen het water op te gaan? Dan kan dat natuurlijk ook.

Bossaball

Ook deze sport is weer een combinatie van meerdere sporten. Bossaball is zelfs een combinatie van drie sporten: turnen, voetbal en volleybal. Het wordt gespeeld op een opblaasbaar speelveld met trampolines en een volleybalnet. Tijdens de, van oorsprong Braziliaanse, sport staat de muziek centraal. Je scoort door de bal met een volleybal- of voetbaltechniek op het luchtkussen of op de trampoline te krijgen. Wanneer je met een volleybaltechniek op het luchtkussen scoort, verdien je één punt. Scoor je met deze techniek op de trampoline, dan verdien je drie punten. Met een voetbaltechniek verdien je drie punten als je scoort op het luchtkussen en vijf punten als je scoort op de trampoline. Dit zijn nog niet de enige regels; ook mag je de bal maar vijf keer rondspelen voor hij over het net gespeeld wordt. Daarbij geldt dat je de bal met een volleybaltechniek slechts één keer mag aanraken en met een voetbaltechniek mag je de bal twee keer achter elkaar aanraken. Appeltje eitje, toch?