Dit is waarom je anxiety ervaart na het drinken van alcohol

Sport & gezondheid door Maya Luz

Heb jij weleens last van 'hangxiety'? Dit woord is een samenvoegsel van de woorden hangover en anxiety. Het is een angstig gevoel dat je ervaart na het drinken van alcohol. Het ervaren ervan is nogal vervelend, maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Wij leggen het uit.

Lees ook: Doe jij weleens aan ‘bed rotting’? Zo weet je wanneer je het te lang doet

Is anxiety ervaren door alcohol normaal?

Niet iedereen ervaart anxiety na het drinken van alcohol. Of je anxiety gaat ervaren hangt van verschillende factoren af. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoeveel je gedronken hebt, maar ook hoeveel je van tevoren gegeten hebt, hoeveel water je gedronken hebt en of je een angststoornis hebt. Als je veel hebt gedronken, ervaar je de dag erna een soort ontwenningsverschijnselen. Wanneer het promillage alcohol in je bloed hoog is, is de kans groter dat je deze symptomen gaat ervaren. Een van deze mogelijke symptomen is het ervaren van anxiety.

Zo voelt het om anxiety te krijgen na het drinken van alcohol

Wanneer je ontwenningsverschijnselen ervaart nadat je alcohol hebt gedronken, kun je last krijgen van verschillende dingen. Door de anxiety kun je gaan zweten, je kan rood worden, je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, je voelt je gespannen en overweldigd en je hebt nogal de behoefte om andere mensen en verantwoordelijkheden te vermijden. Daarnaast kan je ook snel geïrriteerd raken en je zorgen maken om kleine dingen. Voor sommige mensen is het krijgen van paniekaanvallen ook een van de symptomen. Dit komt het meeste voor bij mensen die meer vatbaar zijn voor panieksymptomen. Dit komt doordat het lichaam de sensaties van alcoholontwenning aanziet voor iets gevaarlijkers dan het eigenlijk is.

Zo voorkom je anxiety na het drinken van alcohol

Voor sommige mensen is de beste manier om 'hangxiety' te voorkomen, alcohol helemaal vermijden. Zeker voor mensen die vaker last hebben van angstige gevoelens of een angststoornis, is het drinken van alcohol, tenminste in grote hoeveelheden, niet altijd even verstandig. Maar, alcohol kan je in het moment ook helpen om anxiety te verminderen. Zo kan het iemand met sociale anxiety helpen met het verminderen van de angst, zodat je makkelijker sociaal kunt zijn.

Alcohol kan dus behulpzaam zijn voor mensen met anxiety in sommige situaties, maar het is zeker niet de oplossing voor het probleem op zich. Alcoholgebruik is een oplossing voor de korte termijn, maar op de lange termijn kan het veel meer negatieve effecten hebben. Je voelt je in het moment misschien beter, maar achteraf voel je je vaak alleen maar slechter. We willen hiermee niet zeggen dat je als je anxiety hebt, helemaal geen alcohol mag nuttigen. Maar we raden wel aan om je bewust te zijn van je alcoholconsumptie en om verstandig te drinken.

Lees: Sociaal zijn zonder dat het al je energie opslurpt