Oudste of jongste? Dit zegt de geboortevolgorde over je relatie

Psyche & spiritualiteit door Juliët

Je kent deze stereotypes vast wel. De oudste uit het gezin is het meest verantwoordelijk, de middelste komt aandacht tekort en de jongste is het meest verwend. Genoeg vooroordelen. Maar wat zegt de geboortevolgorde eigenlijk over je relatieLet's find out!

Geboortevolgorde en relatie

De oudste 

Als je de oudste bent, dan ben je waarschijnlijk georganiseerd, ambitieus en neem je graag de leiding. Je bent een natuurlijke leider. Jij plant graag dates in de relaties. Let er alleen wel op dat je niet te veel de controle wilt hebben over dingen. Laat dingen los. In een relatie draait het om compromissen sluiten. Bespreek verwachtingen naar elkaar uit en erken elkaars zwakke en sterke punten. Open communicatie is key!

 

De middelste 

Een ding is zeker. De middelste heeft over het algemeen geen moeite met compromissen sluiten. Dat heb je namelijk al genoeg moeten doen tusen de oudste en jongste uit het gezien. Jij kan je makkelijk aanpassen aan mensen. Een balans vinden in een relatie is voor jou makkie. Alleen kunnen deze vaardigheden helaas wel te kort gaan van het luisteren naar hun eigen behoeften. Dat kan er uiteindelijk tot leiden dat er miscommunicatie ontstaat. Date je dus met een middelste? Let er dan op dat je partner weet dat het oke is om over hun eigen behoeften te praten. Vraag naar elkaars wensen en verlangens. Communiceer met elkaar!

 

De jongste

We komen aan de bij de jongste. Vaak de sociaalste en de charmantse van de drie. De jongste is avontuurlijk en erg sociaal. In hun jeugd hebben ze hun broers of zussen proberen bij te houden. Lekker avontuurlijk en een beetje risico's nemen kan erg leuk zijn binnen een relatie. Helaas kan het ook als obstakel werken en kunnen er relatieproblemen ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je praat met elkaar over waar jullie voor openstaan binnen de relatie. Kijk ook eens naar verantwoordelijkheden die niet zo spannend of avontuurlijk zijn. Open communicatie is en blijft nou eenmaal belangrijk. Geef je grenzen aan en neem je verantwoordelijkheid. Vraag vooral ook om hulp. We hebben allemaal wel eens wat.

 

Enigskind

Jij bent vooral onafhankelijk, ambitieus en erg volwassen. Je vindt het alleen nog wel eens lastig om compromissen te sluiten. Maar dit is niet gek, want jij hebt ook geen broers of zussen waar je eventjes bij kunt spieken. Je bent hierdoor meer met jezelf bezig. Soms een beetje overdreven en dit kan ook invloed hebben binnen je relatie. Het laat namelijk zien hoe jij met problemen omgaat en hoe je je partner steunt. Het is belangrijk dat je binnen de relatie op een empathische en vooral begripvolle manier over problemen kunt praten. Voel je veilig bij elkaar. En om het verhaal af te sluiten, communiceer!