Iconische Harry Potter-acteur Michael Gambon, bekend als Perkamentus, overleden

Celebs door Jennifer

Een iconische jeugdheld voor velen is niet meer! Zojuist is het verdrietige nieuws naar buiten gekomen, dat de Ierse acteur Michael Gambon is overleden op 82-jarige leeftijd. Michael zul je zeker kennen, want hij speelde onder meer het wereldberoemde personage Albus Perkamentus in Harry Potter (ook wel Albus Dumbledore genoemd). Dat laat zijn familie op donderdagmiddag weten aan Britse media.

Harry Potter-acteur Michael Gambon overleden

Eigenlijk hoef je geen gigantische fan te zijn van de Harry Potter films om Michael Gambon te kennen. De kans is groot dat je het personage Albus Perkamentus weleens voorbij hebt zien komen. Je weet wel: de oude, wijze man met de witte baard en hét hoofd van Hogwarts. De films liggen al ver achter ons, maar zullen nooit uit onze herinneringen verdwijnen. Het moet dan ook een klap zijn geweest voor veel mensen, toen het nieuws naar buiten kwam over het overlijden van Michael. Via Britse media heeft zijn familie op donderdagmiddag het nieuws gedeeld met de wereld, dat de acteur is overleden op 82-jarige leeftijd.

Eerder werd de acteur al opgenomen in het ziekenhuis vanwege een longontsteking. Hij zou hier 'vredig' zijn overleden omringd door zijn familieleden.

Iconische rol als Perkamentus

Hoewel de meeste mensen Michael kennen als Perkamentus uit Harry Potter, heeft hij daarnaast nog meer rollen gespeeld. Zestig jaar geleden begon hij zijn carrière op het toneel, maar daarna verplaatste hij zich naar het televisie- en bioscoopscherm. Hij heeft in meer dan 150 series en films gespeeld, waaronder The King's Speech en Gosford Park. Ook speelde hij in de jaren 80 Dennis Potter, The Singing Detective, in een BBC-miniserie die veel goede reacties kreeg.

Overigens heeft hij Perkamentus niet áltijd gespeeld in de Harry Potter-films. Hij heeft de rol namelijk overgenomen van Richard Harris, die in 2002 is overleden. Michael maakte de rol van Perkamentus vervolgens wel iets knorriger en norser. Misschien dat de meeste fans daarom vooral hem zullen herinneren als Perkamentus/Dumbledore.

Lees ook: Deze bijzondere treinreis wil je boeken als Harry Potter-fan!