Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je vegan wordt

Sport & gezondheid door Maya Luz

Vegan worden is tegenwoordig niet meer zo uniek als tien jaar geleden. Steeds meer vegan restaurants en producten vliegen ons om de oren, wat het niet eten van dierlijke producten zo veel makkelijker maakt. Toch kom je als nieuwe vegan een aantal obstakels tegen. Dit is alles dat je moet weten voordat je vegan wordt.

Lees ook: De voor- en nadelen van citroenwater drinken

Mensen gaan er wat over te zeggen hebben

Als je een grote lifestyle verandering maakt, gaan mensen in je omgeving hier iets over te zeggen hebben. Het is niet altijd even leuk om dit te moeten ervaren, maar helaas is dit de realiteit. Familieleden zullen er bijvoorbeeld opmerkingen over maken die in eerste instantie niet heel leuk zijn om te horen. Onbegrip is een probleem waar veel vegans tegen aanlopen. Maar niet getreurd. Er zijn online een hoop gelijkgestemden te vinden waarmee je je ervaringen kunt delen en aan wie je advies kan vragen. Laat de opmerkingen lekker van je afglijden en focus je op je doel.

Uit eten gaan wordt een uitdaging

Uit eten gaan is ontzettend leuk, maar als vegan krijg je hiermee soms te maken met wat onhandigheden. Niet alle restaurants hebben vegan opties en dus kun je niet overal eten. Dat is ontzettend jammer en vervelend, want de mensen waarmee je op stap bent moeten daardoor rekening met je houden. Dit is niet altijd even leuk. Wij raden aan om van tevoren even op te zoeken welke restaurants geschikt zijn en welke niet. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Een restaurant even bellen om te vragen of ze iets voor je kunnen maken is ook een slim idee. Ooit komt er een tijd waarin ieder restaurant vegan friendly is, maar voor nu moeten we af en toe nog dealen met droge frietjes en portobello burgers.

Ingrediëntenlijsten lezen wordt je nieuwe hobby

In de supermarkt ga je aan het begin van je vegan lifestyle wat mee tijd doorbrengen dan voorheen. Je moet nu namelijk gaan letten op de ingrediënten die je favoriete producten bevatten. In het begin zal je regelmatig geconfronteerd worden met teleurstellingen. Dingen zoals chips, sausjes en snacks bevatten vaker dierlijke producten dan je zou denken. Maar niet getreurd, na verloop van tijd word je bekend met de producten die je wel kan eten en ontdek je binnen no time je nieuwe favorieten.

Inlezen, inlezen, inlezen

Vegan worden doe je niet zomaar. Er zit voor veel mensen een diepgaande reden achter. Bijvoorbeeld het willen tegengaan van dierenleed of klimaatverandering. Voordat je de keuze maakte om de overstap te maken, heb je je hier waarschijnlijk al goed over ingelezen. De volgende stap is je inlezen over hoe je succesvol vegan kunt zijn en blijven. Kijk hierbij naar hoe je ook zonder dierlijke producten als je voedingsstoffen binnen kunt krijgen en welke voeding je het beste kunt kopen om dit te doen. Ga lekkere recepten opzoeken en probeer eens iets uit. Vegan zijn hoeft absoluut niet moeilijk te zijn, maar het is ontzettend belangrijk om je gezondheid een beetje extra onder de loep te nemen. Puur om ervoor te zorgen dat je jezelf geen tekorten geeft.

Het is even wennen, en dat is oké

Tot slot is vegan worden een kwestie van wennen. Je gaat te maken krijgen met obstakels, zoals we hierboven hebben omschreven. Het is helemaal niet erg als je in het begint een beetje worstelt met deze dingen. Vegan worden is niet altijd een makkelijke transitie. Fouten maken is menselijk, vergeet dit niet. Wees niet te hard voor jezelf en gun jezelf de ruimte om fouten te maken.

Lees ook: Voor of na het ontbijt je tanden poetsen?