Five Days Inside-kijkers emotioneel door heftige aflevering in kinderziekenhuis: "zo oneerlijk"

Media door Jennifer

Het tv-programma Five Days Inside levert altijd interessante tv op. Bij dit programma gaan diverse presentatoren namelijk vijf dagen naar binnen bij een instelling, waar je niet zomaar binnenkomt. Deze keer gaat Geraldine Kemper langs op de intensive care-afdeling van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar regelmatige heftige dingen gebeuren. Het maakt niet alleen emoties los bij de presentatrice, maar ook bij de kijkers die vanaf minuut één in tranen voor de buis zitten.

Geraldine Kemper gaat Five Days Inside bij Wilhelmina Kinderziekenhuis

Op de intensive care-afdeling ligt leven en dood altijd vlak naast elkaar. Het is voor iedereen een nachtmerrie om hier terecht te komen, maar vooral als je kind hier ligt. Wanneer Geraldine Kemper net binnenkomt bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar alleen kinderen tussen de 0 en 18 jaar liggen, wordt ze direct geconfronteerd met de feiten. Hoewel het op dat moment even rustig was op de afdeling, was dit in de nacht niet het geval. Toen is er namelijk een baby overleden op de IC van het kinderziekenhuis. Lang kunnen de verpleegkundigen hier verder niet bij stilstaan, want ze moeten alweer door. Ze maken zich namelijk klaar voor de komst van een drie maanden oude baby, Nick, die is geboren met een hartafwijking. Dit wisten de ouders Anja en Han pas bij week 31 van de zwangerschap. Vanwege zijn hartafwijking moest hij een openhartoperatie ondergaan.

Na de operatie mogen de ouders weer bij hem langs, maar Nick moet nog wel even blijven. De verpleegkundigen laten hem eerst namelijk even wennen aan de situatie, voordat ze de beademing weghalen.

Hulp bij ademhaling baby Nick

Het blijkt nog een hele klus om Nick van de beademing te halen. Wanneer hij langzaam van het zuurstof wordt afgehaald, begint de monitor naast zijn bed te piepen. De verpleegkundige blijft kalm, waarna ze het kleine jongetje handmatig zuurstof toedient. Als de monitor nog steeds blijft piepen, wordt er iemand bijgeroepen door de verpleegkundige. Ze is deze keer een stuk dringender. Terwijl ze het jongetje in leven proberen te houden, legt de verpleegkundige aan de ouders de situatie uit. Het was nog iets te vroeg om de beademing weg te halen. Daarom geven ze hem nu handmatig zuurstof. "Nick is zelf aan het ademhalen?" vraagt de vader, wat inderdaad het geval is. Alleen wordt hij daar dus bij geholpen.

Intense situatie

Presentatrice Geraldine heeft net als de ouders machteloos staan toekijken. Zodra ze even op de gang is met de camera, vertelt ze dat ze de situatie "héél intens" vond. "Ik kan me even niet voorstellen hoe dit voor de ouders was, hoor," zegt ze. Ook de kijkers zitten vol spanning voor de buis, zien we op socialmediakanaal X. "Intens. Indrukwekkend," schrijft een kijker, die het ook "zo oneerlijk" vindt. Dat zo'n klein, kwetsbaar kind op de IC moet verblijven. De kijker heeft respect voor de zorgmedewerkers: "De mensen die hier werken zijn helden."

De artsen en verpleegkundigen vinden het zeker spannend, maar: "Het fijne is dat je weet wat je moet doen." Je doet het ook met een heel team. "En als het goed gaat daarna, dan is het ook weer een kick, hoor," aldus een verpleegkundige tegen Geraldine. Uiteindelijk zorgen ze er ook voor, dat het goed afloopt met baby Nick. Op Geraldine haar laatste dag op de intensive care hoort ze, dat hij de afdeling mag verlaten.

Lees ook: Selena en Danny in Vier Handen Op Eén Buik stelen harten van kijkers: "baby komt in liefdevol nest"