Handige tips voor het beëindigen van een relatie

Relaties door Esra

In een relatie bestaat er altijd een kans dat er iemand gevoelens verliest. Hoe erg je dit ook voor de ander vindt, daar is weinig aan te doen. Toch zijn er wel manieren om deze pijn te ‘verzachten’. In dit artikel leggen wij je uit hoe jij de break-up zo dragelijk mogelijk kunt maken voor je partner.

Communiceer het zo snel mogelijk

Hoe schuldig je je ook voelt, het is het beste om jouw twijfels zo snel mogelijk met je partner te bespreken. Als hij of zij er achteraf achter komt dat jij al maanden twijfels had over de relatie, kan hij of zij zich voor de gek gehouden voelen.

Laat je partner niet met vragen achter

Op het moment dat jij de relatie beëindigt, zal dat voor de ander een schok zijn. Hij of zij heeft waarschijnlijk veel vragen. Neem de tijd om die te beantwoorden. Zo wordt het voor de ander uiteindelijk makkelijker om over jou heen te komen. Blijven deze vragen onbeantwoord, is de kans groot dat hij of zij de fouten bij zichzelf gaat zoeken. Dit resulteert in onnodige onzekerheid.

Spreek face-to-face af

Beëindig de relatie nooit (!) via een appje. Spreek altijd face-to-face af. Dit biedt betere mogelijkheden voor een goed gesprek. Daarbij is de kans groot dat het via een appje anders over komt dan je bedoelt. En om nou een relatie in één keer ‘weg te gooien’ via een simpel appje, is nogal respectloos... Vind je niet?

Lees ook: Veelvoorkomende redenen voor een break-up 

Kies een goed moment

Een perfect moment om een relatie te beëindigen bestaat niet. Probeer toch uit respect naar je partner een goed moment uit te kiezen om het gesprek aan te gaan. Heeft jouw partner de volgende dag een belangrijk gesprek? Of iets anders waarvoor hij of zij het hoofd erbij moet houden? Het is dan wel zo netjes om nog even te wachten met het brengen van het slechte nieuws.

Kies een goede locatie

Een relatie beëindigen kan erg beladen zijn. Doe dit daarom het liefst wanneer jullie alleen zijn. Op die manier zet je je partner niet publiekelijk voor schut en geef je je partner de ruimte om het nieuws rustig in zich op te nemen.

Geef de ander de tijd om het te verwerken

Geef de ander de ruimte nadat je de relatie hebt beëindigd. Besef je dat jij minder tijd nodig zult hebben om over de relatie heen te komen dan de ander. Hoe graag jij ook direct als vrienden verder wil gaan, ga de ander daarin niet pushen. Heb geduld en laat de ander het voortouw nemen.