Say what? Monster van Loch Ness blijft boeiende mythe: dit weekend vindt grootste zoektocht ooit plaats

Vrije tijd door Jennifer

Een hoop mensen vinden het monster van Loch Ness waarschijnlijk klinkklare onzin, maar blijkbaar geloven veel mensen nog steeds heilig in Nessie: het (fantasie)monster in een meer in Schotland. De mythe is al bijna honderd jaar oud, maar nog lang niet uitgestorven. Dat zien we ook nu weer, want komend weekend vindt een grote zoektocht plaats naar het monster. En het is de grootste zoektocht ooit!

Na 50 jaar weer zoektocht naar monster van Loch Ness 

De mythe rondom het monster van Loch Ness is waarschijnlijk ver voor al onze geboortes ontstaan, namelijk in 1933. Of nou ja, in dat jaar werd het monster wereldwijd bekend. Toen spotte hotelmanager Aldie Mackay het volgens hem 'walvis-achtige' gedaante. Vervolgens zag in datzelfde jaar een echtpaar het grote beest over de weg slingeren, waarna het verdween in een Schots meer. Deze sighting kwam in de krant terecht en ging binnen no time viraal: meer mensen zouden het monster hebben gezien. Alleen was er nooit een duidelijk bewijs voor het monster van Loch Ness, hoe ze het (fantasie)monster uiteindelijk hebben genoemd. Deze naam komt trouwens gewoonweg van het Loch Ness-meer, waar het monster in gezien zou zijn.

Nu zoveel jaar later geloven een hoop mensen nog steeds heilig in het monster van Loch Ness alias Nessie. En of het monster nou bestaat of niet: het Schotse meer vlakbij de stad Iverness is een jaarlijkse toeristentrekpleister. Elk jaar levert het meer zo'n 80 miljoen dollar op. Wauw! En komend weekend vindt dus weer een zoektocht plaats naar het monster van Loch Ness. Het wordt meteen de grootste zoektocht naar Nessie in 50 jaar!

Zoeken met drones

De nieuwe zoektocht wordt georganiseerd door het Loch Ness Centre en blijkbaar hebben veel vrijwilligers, van over de hele wereld, zich aangemeld voor de biggest search ever. De zoektocht wordt vervolgens ondersteund door nooit eerder gebruikte instrumenten. Zo hebben ze deze keer moderne drones tot hun beschikking met infraroodcamera's. Hierdoor kunnen de onderzoekers vanuit de lucht warmtebeelden van het water maken. Op die manier kunnen ze nóg beter zoeken naar Nessie. Daarnaast hebben ze ook een zogeheten hydrofoon, waarmee geluiden in het meer kunnen worden opgevangen. Interesting!

Hype rondom Nessie

Overigens is er in al die jaren meerdere keren onderzoek gedaan, maar telkens kwam er niets uit. Zo werd op een gegeven moment gedacht, dat Nessie een plesiosaurus was. Dat is een prehistorisch zeereptiel. Alleen werd nooit goed bewijs gevonden. Of ze deze keer wél iets gaan vinden, dat zullen we nog even moeten afwachten. Hoe dan ook hebben ze wel weer een hoop hype gecreëerd rondom Nessie. De boekingen stromen deze zomer namelijk massaal binnen bij het Drumnadrochit hotel, dat zich vlak naast het Lochness-meer bevindt.

Lees ook: Mysterie opgelost: dit is waarom sommige mensen niezen van kauwgom