Toilet talk! Zitten we te lang op het toilet?

Vrije tijd door Anjali

Ga jij voor een snelle boodschap of zit jij nog uren op je telefoon op het toilet? Dat verschilt vaak per persoon, maar wist je dat lang op de wc zitten eigenlijk helemaal niet goed is voor je? Wij leggen uit waarom.

Gezondheidsrisico's

Langdurig op het toilet zitten is niet goed voor je, maar waarom? Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van aambeien. Deze zitten aan de binnenkant van je anus, maar kunnen door lang te zitten en soms persen uitzakken tot buiten de anus. Dit kan erg pijnlijk zijn. Sommige mensen kunnen ook constipatie krijgen van het spenderen van veel tijd op het toilet. Dit werkt, in combinatie met aambeien, extra pijnlijk. Door harde ontlasting kun je scheurtjes krijgen in de huid rond de anus. Dit is sowieso al de meest gevoelige plek op het lichaam, en met aambeien of ontstoken huid kun je je voorstellen dat het alleen maar erger wordt. Auw! Gelukkig kunnen aambeien zich terugtrekken, maar als iemand er veel last van heeft kunnen zij een huisarts raadplegen voor hulp.

Lees ook: Niet naar het toilet kunnen op kantoor? Dit doet het met je lichaam

Maximaal toiletteren

Lang op de wc zitten is dus niet slim. Toch willen veel mensen een lang momentje voor zichzelf nemen op de plee, lekker scrollen op hun telefoon, of zelfs een boekje lezen. De meningen zijn verdeeld over hoe lang een wc-sessie te lang maakt. Sommigen vinden tien tot vijftien minuten net aan goed, terwijl anderen zeggen dat het  écht niet langer dan drie tot vijf minuten mag zijn. Af en toe wat langer zitten is niet erg, als het maar niet te vaak wordt.