Zie het in de sterren: 6 x de mooiste sterrenhemels van Europa

Reizen door Jennifer

Als je de sterren goed wil bekijken, moet je op een goede, donkere plek zijn. In de grote steden zul je daarom nooit een indrukwekkende sterrenhemel zien door alle verlichting. Wil je op zoek naar sterren? Ga dan naar één van deze plekken in Europa. Hier vind je de mooiste sterrenhemels ever.

Lees ook: De 8 mooiste droomeilanden binnen Europa

Sterrenhemel bekijken in Europa

Misschien staat ergens op je bucketlist nog altijd de wens om een sterrenhemel te bekijken. Het is natuurlijk ook hartstikke mooi. Zoiets moet iedereen eigenlijk een keer meemaken in het leven. Zie je jezelf al daaronder staan met bijvoorbeeld de liefde van je leven? Aww, wij zwijmelen helemaal weg! Nou, niet ver van Nederland vind je in Europa gelukkig mooie plekken, waar je een sterrenhemel kan bekijken. En fun fact: één van de plekken in Europa vind je gewoon in ons kleine kikkerlandje. Oeh!

1. De Rhön, Duitsland

Ergens tussen het bekende Beieren, Thüringen en Hessen vind je de beste plek in Duitsland, waar je een sterrenhemel kunt bekijken. De Rhön is zelfs ooit uitgeroepen door de Dark Sky Associasion tot beste International Star Park. Waarschijnlijk is het beste om hier met een auto naartoe te reizen, aangezien het midden in het een groot natuurgebied is. Maar wel een plek in Europa waar je dus relaxt de sterrenhemel kunt bekijken. Ze hebben hier ook zogeheten Himmelschauplatzen. Op deze plekken staan bankjes, waarop je al liggend naar de sterren kan kijken. Heerlijk!

2. Isle of Skye, Schotland

Als je dol bent op wandelingen door de natuur, dan ben je op het Schotse Isle of Skye op de juiste plek. Dit eiland in Schotland heeft geweldige landschappen, waar je doorheen wil wandelen. Overdag vermaak je je hier dus ook zeker wel, maar vergeet vervolgens de nacht niet. In de avond heb je op dit eiland in Europa namelijk een indrukwekkende sterrenhemel, waar je soms zelfs het noorderlicht ziet. Wow! Je kunt een overnachting boeken op het eiland, maar boek dit dan wel ver van tevoren. Daarbij kan het in de maanden mei t/m september erg druk zijn door het hoogseizoen. Het eiland is het beste bereikbaar met de auto via de Skye Bridge vanaf het dorpje Kyle of Lochalsh, maar ook met een veerboot vanuit Mallaigh.

3. Northumberland National Park, Engeland

Niet ver van Schotland vind je ook in Engeland een aantal goede plekken, waar je een mooie sterrenhemel kan bekijken. Europa heeft in dat opzicht veel te bieden. Zo hebben ze hier het Northumberland National Park. Dit gebied is eigenlijk speciaal voor alle liefhebbers van sterrenhemels. Ze hebben zelfs een toilet in de buurt van de uitkijkplek! Ideaal, toch? Net als in Schotland kun je ook hier soms een noorderlicht zien. Eén van de hotspots in Northumberland is het Kielder Water & Forest Park. Hier vind je een grote telescoop, waarmee je eigenlijk altijd naar sterren kan kijken – ook op meer bewolkte dagen.

4. Pic du Midi de Bigorre, Frankrijk

In Frankrijk staat op de berg Pic du Midi de Bigorre al jaren een observatorium, waar je samen met een gids de sterrenhemel kunt bekijken. Deze plek in de Franse Pyreneeën bezoek je via een kabelbaan, wat je ook meteen een toffe reiservaring oplevert. Als je wil kun je vervolgens ook overnachten op de berg. Alleen kost dit je waarschijnlijk wel wat, dus sparen is een must.

5. El Teide, Spanje

Dan hebben we op het eiland Tenerife in Spanje nog het gebied rond de vulkaan El Teide. Mocht je van de rondleidingen zijn, dan kun je naar het observatorium voor een tour met gids. Daar kun je vervolgens ook de sterren en planeten bekijken via grote telescopen. Awesome! Al kun je bij El Teide tijdens een wandeling in de nacht ook zeker een sterrenhemel bekijken. Wie weet spot je vervolgens wel een vallende ster.

6. Nationaal Park Lauwersmeer, Nederland

Tot slot komen we weer terug in ons eigen kikkerlandje Nederland, want ook hier kun je natuurlijk wel een sterrenhemel bekijken. De beste plek is Nationaal Park Lauwersmeer vlakbij de Wadden. Dit natuurgebied is sinds 2016 officieel een Dark Sky Park. Hier kun je op bepaalde plekken bij Suyderoogh en aan de Strandweg ook op bankjes liggen. Zo kun je gezellig samen met bijvoorbeeld je lover naar de sterrenhemel staren. Klinkt als de perfecte date, toch?

Lees ook: Roadtrip door de Benelux: dit zijn de mooiste plekken

Bron: Metronieuws, National Geographic, RootsMagazine, CharlottePlansATrip.com Beeld: Unsplash