Muziek: Hoe is hardstyle eigenlijk ontstaan?

Vrije tijd door Juliët

Ben jij degene die goed gaat op dreunende kicks en snoeiharde beats op een festival of ben jij juist degene die hier niks van moet weten? We hebben het natuurlijk over hardstyle. Een muziekgenre die klein begon in de jaren 90, maar nu uitgegroeid is tot een van de meest populaire muziekgenres in Nederland. Maar hoe is hardstyle eigenlijk ontstaan?

Hardstyle onstaan

Hardstyle is een elektronische muziekstijl die uit hardhouse en rave is ontstaan rond '99 in Nederland. De muziek is vermengd met invloeden van hardtrance en oldschool-hardcore. De eerste evenementen werden georganiseerd en hardstyle werd een feit. Een genre met een eigen karakter. In 2001 begon Q-Dance met het geven van maandelijkse hardstyle avonden. In 2003 ontstond Defqon, het grootste hardstyle festival ter wereld, door Q-Dance. Later ontstonden ook festivals als Decibel en Dominator.


Stromingen

Het gemiddelde tempo van hardstyle ligt rond de 150 beats per minuut. Dat zijn de aardig wat. Maar als je een beetje houdt van harde kicks en felle screeches dan is hardstyle perfect voor jou. De muziekstijl bestaat uit verschillende stromingen namelijk Euphoric-, Raw-, Early-, Hard Drop en Nu-style Hardstyle. Maar wat houdt iedere stroming nou precies in? Dat gaan wij je vertellen.

 

1. Euphoric hardstyle

Euphoric hardstyle maakt gebruik van vrolijke samples, veel melodieën en teksten die makkelijk te onthouden zijn. Muziek waarbij mensen vaak het hele nummer kunnen meezingen. Zoals de naam al zegt, staat euforie centraal. Er wordt met name gefocust op de algehele sfeer van de track. Het is een hele toegankelijke vorm van hardstyle. Populaire artiesten die onder deze stroming vallen zijn onder andere Wildstylez, Noisecontrollers en Frontliner.

 

2. Raw Hardstyle

De volgende stroming is raw hardstyle. In 2009 ontstond er een soort scheiding tussen de euforische hardstyle en de wat 'hardere' hardstyle. Raw hardstyle onstond. Er kwamen steeds hardere producties. Raw harstyle kenmerkt zich door de duistere sounds, aggressieve teksten, rauwe kicks en oorverdovende screeches. De stroming wordt vaak gezien als de 'echte hardstyle'. Bekende artiesten die onder Raw hardstyle vallen zijn Digital Punk, Radical Redemption en Zatox.

 

3. Early hardstyle

We gaan terug naar de oorsprong van hardstyle, namelijk early hardstyle. Tracks uit 2000 en 2005 zijn erg geliefd. Een stroming waarbij mensen worden teruggebracht naar de tijd waarin de liefde voor harstyle ontstond. Reverse bass staat hier centraal. The Prophet, Lunca en Isaac zijn populaire artiesten uit deze stroming.

 

4. Nu-style

In 2006 begon hardstyle steeds meer te veranderen. Reverse bass veranderde in harde kicks. De muziekstijl werd een stuk vrolijker en er kwamen steeds meer euforische melodieën. Hardstyle werd steeds een stukje toegankelijker. Het grote publiek maakte kennis met het genre. De meest populaire namen uit deze tijd zijn Coone, D-Block & S-te-Fan en Headhunterz.

 

5. Hard Drop

Last but not least, is Hard Drop. House-muziek werd rond 2013 stees populairder. Hardstyle artiesten begonnen vanaf dat moment stijlen met elkaar te combineren. Deze muziekstijl werd gekenmerkt door 'softere' kicks en vooral vrolijke melodieën. Na de opbouw van de sound komt er een soort anti-climax. De melodie verdwijnt er komen andere geluiden voor in de plaats. Het is een erg toegankelijke stijl die regelmatig gebruikt wordt door namen als Crystal Lake, Dr. Rude en TNT.