Je huid exfoliëren zonder het te beschadigen

Gezicht door Lien

Een exfoliant kent wat gebruiksaanwijzingen. Zo is het verstandig om het gebruik ervan op te bouwen en er een te kiezen die past bij je huidtype. We vertellen je alles wat je moet weten over het toevoegen van een exfoliant in je skincare routine.

Wat is exfoliëren?

First things first: wat houdt dit begrip eigenlijk in? Exfoliëren betekent het verwijderen van de huidcellen uit de bovenste huidlaag. Dit kan je op drie verschillende manieren doen: mechanisch, enzymatisch of chemisch. De laatste manier is de beste optie voor je huid.

Chemisch exfoliëren

Hierbij exfolieer je op basis van zuren. Die kunnen de huid diep binnendringen en daardoor grondig reinigen. Het resultaat: een verstevigde buitenste laag, egalere teint, geen dode huidcellen meer en de celvernieuwing komt op gang. Wel zijn deze effecten natuurlijk afhankelijk van het type product dat je gebruikt. De concentratie van het zuur kan namelijk sterk variëren. Een oppervlakkige exfoliant is iets milder en brengt subtielere veranderingen aan. Bevat het product een erg hoog percentage aan zuren? Dan is deze niet geschikt om zelf te gebruiken. Zo’n type exfoliant wordt bijvoorbeeld ingezet door een huidtherapeut, tijdens een grondige, chemische peeling.

Ook interessant: Beach waves: zo maak je ze

Voordat je exfolieert

Allereerst is het fijn om je huidtype te kennen. Een exfoliant voor een droge huid kent een andere samenstelling dan die voor een gemengde huid. Omdat dit product best grof is, kan het fijn zijn om het gebruik ervan op te bouwen. Begin met een keer tot een paar keer per week en vervolgens iedere dag. En let op, je huid is na het exfoliëren extra gevoelig voor zonlicht. Bescherm je huid dus goed! Ook op dagen dat het niet zonnig is kan je een SPF gebruiken.