Dit is wat te veel zitten met je doet

Sport & gezondheid door Lien

Te veel zitten, je lichaam wordt er niet bepaald happy van. Wat maakt dit zo ongezond? We vertellen je hoe het precies ‘zit’ (oké, inkoppertje).

De effecten van te veel zitten

Een gewoonte die zo onschuldig lijkt, kan de gezondheid van je lichaam flink aantasten. Eén ding is duidelijk: de gevolgen van lichamelijke inactiviteit zijn allesbehalve positief. Het zijn er te veel om op te noemen, maar een van de belangrijkste is deze!

Veel zitten = minder zuurstof

Als je langdurig en vaak zit, circuleert er te weinig bloed in het lichaam. Dit proces moet er juist voor zorgen dat ieder deeltje in je lichaam van genoeg zuurstof en voedingsstoffen wordt voorzien. Helaas wordt dat nogal verstoord wanneer je veel zit! Dan ontstaat er namelijk een verminderde toevoer van zuurstof. Voel je je na langdurig zitten suf? Grote kans dat dit dus de oorzaak is. Om er nog een schepje bovenop te doen: wanneer je in een gebogen houding zit, worden die negatieve effecten nog groter. Je longen krijgen in zo’n houding minder ruimte om uit te zetten. En zo neem je dus weer minder zuurstof op.

Ook interessant: routine inspiratie: 4 gezonde gewoontes

Veel zitten door je werk

De meeste mensen brengen best wat uurtjes op de dag zittend door, al helemaal als je werkt in deze houding. Toch is het raadzaam om tussendoor een pauze te nemen en hierin beweging op te zoeken. Een wandeling of even sporten verricht al wonderen. En: hierdoor ben je daarna weer productiever. Doorwerken om het werk maar af te krijgen, heeft namelijk een averechts effect. De verminderde zuurstoftoevoer door inactiviteit heeft ook effect op het zuurstofgehalte dat naar je hersenen stroomt. Gelukkig is dat dus heel simpel te fixen: beweeg! Je energieniveau en concentratiegehalte krijgen hiermee een enorme boost.