De gezondheidsvoordelen van zingen

Sport & gezondheid door Lien

Zing je altijd onder de douche? Dan ben je dus heel gezond bezig. Zingen brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee en sommige daarvan zijn best verassend. Lees hieronder welke het zijn!

Zingen is gezond

Het is niet voor niets dat het zo fijn voelt om af en toe even uit volle borst te zingen. Je lichaam wordt er namelijk net zo happy van. Dit zijn de voordelen:

1.      Stem trainen

Zingen is een veelgebruikte techniek om de stem te verbeteren en dat is niet voor niets. Je traint hiermee je stembanden en neemt dit vervolgens mee in je spreken. Door er de tijd voor te nemen en te variëren in toonladders, vergroot je het bereik van je stem.

2.     Spieren trainen

Niet alleen je stembanden zijn er bij gebaat, ook je spieren ondergaan een extra workout. Er zijn tijdens deze activiteit zoveel verschillende spieren actief dat je het bijna sporten kunt noemen. Vooral je buikspieren en tussenribspieren worden getraind.

3.    Ademhaling verbeteren

Hiermee verbeter je ook weer je stem, want ademen vormt de basis van spreken. Zingen is klank op uitademing. Door dit regelmatig te doen leer je, al dan niet onbewust, je adem goed te doseren. Het verhaal gaat dat hiermee zelfs astmaklachten kunnen worden verminderd.

Ook interessant: routine inspiratie: 4 gezonde gewoontes

4.    Een goed gevoel

Tijdens het zingen komen endorfines vrij. Die zorgen ervoor dat je je energieker en vrolijker voelt. Het vergroten van je longcapaciteit is dan weer goed voor je hart, want dit verlaagt je bloeddruk en verbetert je bloedcirculatie. En dat werkt vervolgens weer stressverlagend.