Wat te doen tegen de hitte tijdens de zomerse dagen?

Vrije tijd door Juliët

Sunny weather! Heerlijk die zonnestralen. Alleen de temperaturen lopen al gauw een keer op tot dertig graden. Hoe houden we ons hoofd koel tijdens deze hitte? Misschien heb je wel ontzettend zin in een glas met ijsklontjes of een lekkere ijskoffie. Maar is dit wel echt zo effectief? Het klinkt erg logisch, maar in de praktijk kan het een afferechts effect veroorzaken. Wij gaan je vertellen wat je het het beste kunt doen.

Tips tegen de hitte

 

1. Lucht je huis 

Laat de frisse lucht maar even door je huis stromen. Zet de ramen lekker open. Het liefst in de avond, want dan is de lucht buiten meer afgekoeld. Overdag kun je tijdens de hitte de ramen beter dichtlaten en ook de zonwering en gordijnen sluiten. De warmte blijft zo buiten en daardoor is het in huis een stuk koeler. Dit heet ook wel Mediterraans afkoelen.

 

2. Eet iets

Misschien heb je de neiging om met dit warme weer minder te gaan eten. Misschien herken je wel het excuus "Het is mij te warm om wat te eten". Maar weer of geen weer, je lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Het maakt niet uit of je minder eet met deze dagen, als je maar wat eet. Neem bijvoorbeeld een frisse salade of pak wat vaker fruit tussendoor. Koel je gelijk lekker af.

 

3. Drink lauwwarme dranken

Je zou denken hoe kouder hoe beter, maar toch werkt dit juist averechts. Door het drinken van koude drankjes gaat jouw lichaam denken dat de hitte voorbij is. Door de lichaamstemperatuur ga je het juist alleen maar warmer krijgen. Ga daarom eerder voor een glas thee of bijvoorbeeld bouillon. Op deze manier stijgt je lichaamstemperatuur tijdelijk. Je gaat het minder warm krijgen, omdat je lichaam de thermostaat lager zetten. Dat is nou net wat we willen.

 

4. Hang natte was in de slaapkamer

Voor deze ene keer mag het! Hang de natte ergens in een ruimte in je huis, zoals je slaapkamer. Zo wordt de lucht een stukje koeler en gelijk vochtiger. Je gaat gauw genoeg verschil merken.

 

5. Raam en ventilator

Zet het raam een klein stukje open en laat de ventilator in de deuropening richitng de gang blazen. Je gaat merken dat de warme lucht geleidelijk je kamer uit wordt geblazen. Dit is de meest effectieve manier om warme lucht uit de kamer te krijgen. Zeg maar dag tegen de hitte.

 

6. Airco

Heerlijk een airco, maar let er wel op dat de binnentemperatuur maar vijf graden mag verschillen met de buitentemperatuur. Een te groot temperatuursverschil zorgt ervoor dat je sneller verkouden wordt.