Hete thee of een koude smoothie: wat kun je beter drinken tijdens warme dagen?

Sport & gezondheid door Anjali

Op warme zomerdagen heb je waarschijnlijk meer zin in een koude smoothie of frisdrank met veel ijsblokjes erin. Maar waarom drinken mensen in hete landen zoals Marokko dan zo vaak warme thee? Koelen hete dranken je bij grote hitte echt meer af dan iets fris?

Warmte

Ook al heb je waarschijnlijk geen zin in een warme drank als het snikheet is, toch kan het in bepaalde gevallen wel de goede keuze zijn. Een warm drankje warmt je lichaam in eerste instantie op, maar zorgt er ook voor dat je zweet produceert, wat meer is dan nodig is om de wamrte van je drankje te compenseren. Als je dat zweet allemaal kan verdampen, verlies je dus meer warmte dan het hete drankje heeft toegevoegd, en koel je af.

Vice versa

Het omgekeerde geldt ook: als het zweet niet de kans krijgt om te verdampen, heeft iets warms drinken ter verfrissing niet veel zin. Wanneer er vocht in de lucht zit, je veel kleding draagt of het zweet gewoon van je afdruppelt, kies je beter voor iets koels. Dat zal ook warmtr uit je lichaam trekken, en bespaart je veel zweetparels.

Onderzoek

Waarom ons lichaam zo reageert, weten wetenschappers ook niet helemaal. De stelling dat iets warms drinken de kerntemperatuur van het lichaam verhoogt, blijkt niet te kloppen. Volgens de laatste theorieën spelen thermosensoren in de keel en mon een rol in het uitlokken van de zweetreactie, maar daarvoor is meer onderzoek nodig.

Waarschuwen

Het is belangrijk je te waarschuwen dat ijskoude dranken - zoals bijvoorbeeld slushies - in de hitte niet goed voor je zijn. Wetenschappers ontdekten namelijk dat een ijskoud drankje je lichaam nóg warmer kan maken. Ijskoude dranken zijn namelijk zo koud dat ze het zweetmechanisme van je lichaam uitschakelen, waardoor je meer warmte opslaat dan je verliest.