Wat is sexual wellness?

Intiem door Juliët

Sexual wellness is de nieuwe toevoeging aan je selfcare routine. Het heeft een diepgaande invloed op onze fysieke, emotionele en psychologische gezondheid. Bij sexual welness draait het om het bewust omgaan met seksuele gezondheid, het welzijn en de tevredenheid van een persoon. Denk aan seksuele verlangens en communicatie. Wij gaan je vertellen waarom het belangrijk is om aan je sexual welness te werken.

Sexual wellness

Sexual welness omvat verschillende aspecten. Denk aan fysieke gezondheid, emotioneel welbevinden, zelfbeeld en communicatie. Werken aan je sexual welness kan een positieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Seks speelt een belangrijke rol in onze relaties en zorgt ervoor dat de verbinding met je partner wordt versterkt en je eigenwaarde. Wij gaan je vertellen waarom sexual welness zo belangrijk is:

  1. Fysieke gezondheid: Sexual wellness heeft veel invloed op je fysieke gezondheid. Seks kan helpen om je immuunsysteem te versterken, het risico op hartaandoeningen te verminderen en hormoonspiegels te reguleren. 
  2. Mentale gezondheid: Ook heeft sexual welness veel invloed op je mentale gezondheid. Het kan namelijk helpen om je stress te verminderen, het gevoel van eigenwaarde te vergroten en onze stemming te verbeteren.
  3. Relaties: Seksuele activiteit kan verbinding en intimiteit met je partner versterken. Ook kan het helpen om de communicatie en de openheid binnen de relatie te bevorderen.
  4. Plezier: Plezier is ook een belangrijk onderdeel binenn de sexual wellness. Seks zorgt namelijk voor een gevoel van geluk. We hebben plezier en het is fijn.

 

Self-care routine

Om aan je sexual welness te werken, kun je hem opnemen in je self-care routine. Luister vooral naar je lichaam en geef prioriteit aan jouw eigen behoeftes en verlangens. Je kunt de volgende dingen doen:

  1. Communiceren: Communication is key, praat met je parnter over jullie behoeftens en verlangens. Geef aan elkaar aan wat je wel en niet leuk vindt en wees bereid om te luisteren naar elkaars feedback.
  2. Bescherming: Veiligheid is een belangrijk onderdeel van sexual welness. Gebruik condooms of andere anticonceptie om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Ook helpt het je beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
  3. Op onderzoek uit: Ga je eigen lichaam verkennen. Ga onderzoeken wat jij fijn vindt en bedenk op welke gedachtes jij helemaal aan gaat. 
  4. Iets nieuws proberen. Experimenteer met verschillende seksuele activiteiten of posities. Dit kan ervoor zorgen dat om dingen fris en opwindend te houden. Je leert elkaar nog beter kennen op seksueel gebied.
  5. Intimiteit: Intimiteit draait niet alleen om seks. Geef prioriteit aan knuffelen, elkaars hand vasthouden en quality time doorbrengen. 
  6. Gezonde levensstijl: Slaap voldoende, blijf actief en eet gebalanceerd. Je lichamelijke gezondheid kan namelijk van invloed zijn op je seksuele welzijn.

Ga jij sexual wellness toevoegen aan je self-care routine?