Alles wat je wilt weten over collageen

Gezicht door Lien

Opeens vliegt de info over collageen ons om de oren: influencers die vertellen over het belang ervan en skincare-merken die zich er steeds meer op richten. Het wordt geassocieerd met een stralende huid, en dat is niet voor niks. Lees hieronder alles wat je wilt weten over dit stofje.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Het heeft een harde structuur en is een beetje vezelig. Zo ongeveer een derde van je lichaam is ermee bedekt. Het vormt onder andere de structuur van je huid. Je lichaam vormt dit stofje via fibroblasten. Dit zijn cellen die ook elastine produceren, een ander eiwit. Hoewel dit stofje van nature in je lichaam voorkomt, wordt er steeds meer voor gekozen om het extra aan te vullen. Dit zou de veroudering van je huid tegengaan. Naarmate je ouder wordt verliest je lichaam namelijk steeds meer van die collageenvoorraad.

Collageen aanvullen

De productie van dit stofje stimuleer je door voldoende groente en fruit te eten. Voor de aanmaak van collageen heeft je lichaam ook genoeg eiwitten nodig. Het eten van antioxidanten is ook gunstig voor de aanmaak. Vette vis zoals zalm en tonijn vormen een grote vron van natuurlijk collageen. Als je liever voor een vegetarische optie gaat, heb je er baat bij om extra citrusvruchten te eten, zoals sinaasappel, grapefruit en citroen. Die zijn rijk aan vitamine C en dat helpt bij de productie van het voorraadje aan collageen. Ook rood fruit stimuleert de vorming van het stofje. Dit komt door de stof lycopeen, een antioxidant. Verder zijn soja, avocado en bladgroenten hierbij gunstig om te eten. Naast voeding zou je ervoor kunnen kiezen om supplementen te slikken of een poeder te gebruiken. Deze vullen het voorraadje ook aan.