Zo voorkom je puistjes na het sporten

Gezicht door Lien

Ben jij een fanatieke sporter? Dan herken je vast wel die puistjes die plotseling na het sporten opduiken. Deze ontstaan dus door zweten. En dat zweten kun je natuurlijk niet echt voorkomen, maar die break-outs gelukkig wel. Met deze trucjes heb jij na je volgende workout-sessie geen last van rode oneffenheden.

Hoe ontstaan puistjes na het sporten?

Na je workouts kunnen pukkels ontstaan door zweten. Ze duiken op door een combinatie van zweet, hitte en wrijving. Doordat je huid vochtiger is, blijven vuildeeltjes makkelijker op je huid plakken. Deze verstoppen je poriën en zo ontstaan dus die vervelende puistjes.

Hoe kom je van die puistjes af?

Je wilt natuurlijk gewoon blijven sporten en zweten, daar kun je ook niet zoveel aan veranderen. Wat helpt dan wel? Heel simpel: goed douchen na het sporten. Puistjes ontstaan namelijk vooral wanneer zweet te lang op je huid blijft liggen. Alle vuiligheid stapelt zich dan op. Douchen reinigt je huid en zorgt ervoor dat je talgklieren niet verstopt raken. Ook je gezicht reinigen met een washandje verricht al wonderen. Ideaal om eventjes tussen een langere workout door te doen. Wat ook enorm kan helpen is het niet dragen van make-up in de gym, en dan hebben we het natuurlijk vooral over foundations en concealers. Deze vergroten de kans op verstopte poriën met rode oneffenheden als gevolg.

Ook interessant: 7 oorzaken van puistjes en acne

Gezichtsroutine om puistjes te voorkomen

Om je huid te verzorgen gebruik je het beste een neutrale reiniger zonder parfum. Toegevoegde geurstoffen staan erom bekend pukkels te veroorzaken, dus dat soort ingrediënten kun je beter skippen. Verder kun je nog een toner gebruiken om je huid helemaal van vettigheid te ontdoen. Vuil is dan als sneeuw voor de zon verdwenen en je poriën zijn weer helemaal vrij. Dode huidcellen kun je verwijderen door eens per week een exfoliant te gebruiken. Zo’n product zorgt ervoor dat je gezicht weer helemaal fris en schoon aanvoelt. Dan nog een laatste belangrijke stap: moisturizer. Een moisturizer hydrateert je huid. Dit werkt niet alleen tegen droogheid, maar voorziet je ook van minder kans op pukkels. Heb je aanleg voor puistjes en acne? Dan zou je ook nog gebruik kunnen maken van een serum met salicylzuur. Het ingrediënt salicylzuur staat erom bekend effectief te zijn in het voorkomen en bestrijden van pukkels. Ook verstopte talgklieren, vettigheid en mee-eters maken geen schijn van kans meer wanneer je dit ingrediënt aan je skincare routine toevoegt. Er blijft geen enkel vuiligheidje op je huid achter. Zo kun je met een gerust hart gaan sporten en hoef je je dus geen zorgen meer te maken om die kleine, rode bultjes die opeens opduiken.