7 oorzaken van puistjes en acne

Gezicht door Lien

Puistjes en acne kunnen door allerlei dingen worden getriggerd. Wil je deze huiduitbarstingen voorkomen? Dan kan het helpen om rekening te houden met deze veelvoorkomende oorzaken van breakouts.

Verkeerde ingrediënten

Soms kan acne ontstaan door bepaalde ingrediënten in skincare producten. Deze verstoppen dan je poriën en laten vervolgens huiduitbarstingen ontstaan. Probeer te dikke olies te vermijden, deze veroorzaken  mee-eters en andere oneffenheden. Ook geurstoffen kun je beter links laten liggen. Dit kan je huid namelijk irriteren. Geurstoffen zijn een bekende veroorzaker van roodheid en ontstekingen.

Gezicht niet wassen

Gedurende de dag stapelen vuiltjes en olie zich op en vervuilen deze je huid. Het is daarom belangrijk om iedere avond je gezicht te reinigen. Als je dat niet doet, breng je al dat vuil mee naar je bed en komt dit op je kussensloop terecht. De volgende dag slaap je weer op diezelfde kussensloop en dus weer in dat vuil. Dit kan dan weer puistjes veroorzaken. Dus: sla die skincare routine niet over.

Verkeerde haarproducten

Zelfs haarproducten kunnen je huid laten uitbreken. Ook hierbij geldt dat dikkere olies je huid kunnen verstoppen en je deze dus beter kunt vervangen met een ander ingrediënt, mocht je snel last hebben van puistjes en acne. Een zware conditioner kan hetzelfde effect hebben. Ook eentje om te vermijden: sulfaatshampoos. Deze zijn niet alleen troep voor je haar, maar ook voor je huid. Sulfaat veroorzaakt irritatie, droge plekken en acne – of maakt al bestaande acne nog erger.

Stress

Wanneer je onder druk staat maakt je lichaam meer cortisol aan, het stresshormoon. Dit kan je talgklieren stimuleren om nog meer olie te produceren. Dit leidt dan weer tot verstopte poriën en mogelijk meer puistjes en acne. Probeer gedurende de dag momentjes van rust te pakken, zodat je je cortisolniveau laat dalen.

Weinig slaap

Een gebrek aan slaap kan een soortgelijk effect hebben. Niet genoeg slaap betekent dat je lichaam te veel wordt blootgesteld aan hoge niveaus van cortisol. En zoals je nu weet kan dit dus puistjes veroorzaken. Probeer daarom genoeg uurtjes slaap te pakken.

Ook interessant: alles wat je wilt weten over contouren

Droge huid

Een droge huid is een welbekende veroorzaker van acne. Of je nu een droge huid hebt omdat je de verkeerde skincare routine aanhoudt of er simpelweg aanleg voor hebt: er bestaan producten om het te verhelpen. Zelfs een vette huid heeft vocht nodig om gehydrateerd te kunnen blijven. Dus welk huidtype je ook hebt, probeer je gezicht te verzorgen en gehydrateerd te houden.