Wat kun je doen tegen grote poriën?

Gezicht door Lien

Heb jij last van grote poriën? Je bent absoluut niet de enige. Sommige mensen vinden het vervelend en willen er het liefst iets aan veranderen. Lees hieronder wat je zoal wel en niet kunt doen om ze minder zichtbaar te maken.

Wat zijn poriën?

Ze zorgen ervoor dat huidvet over de huid wordt verspreid. Zo kan dit talg voor een goede barrièrefunctie zorgen. Als we geen talg zouden hebben, zou onze huid veel te droog zijn en enorm vatbaar voor infecties. Te veel talg kan ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken. Zo worden ze meer zichtbaar. Wil je dit niet, reinig dan iedere avond je huid met een exfoliant met salicylzuur.

Verkleinen kan niet

Er bestaan talloze pore-minimazer producten, dus dit zou dan moeten werken tegen grote poriën, toch? Helaas bestaat er niet zoiets als het daadwerkelijk verkleinen van deze huiddeeltjes. Poriën bevatten geen spiertjes, dus het zijn geen structuren die je zomaar kunt vergroten of verkleinen. Ook crèmes die je vertellen een pore-minimalizing effect te hebben, maken gewoon gebruik van een slim marketingtrucje.

Ook interessant: alles wat je wilt weten over contouren

Minder zichtbaar maken

Wel kun je deze cosmeticaproducten gebruiken om de huid wat egaler te maken. Let wel op: sommige van deze producten hebben een irriterend effect die ervoor doet zorgen dat je huid opzwelt en je poriën tijdelijk minder zichtbaar worden. Dit laatste is natuurlijk fijn, maar de manier waarop kan beter. Kies daarom voor een crème of primer met een reflecterend effect – dit is veel beter voor je huid. Deze maken je skin helemaal smooth doordat er reflecterende deeltjes in zitten die je poriën wat minder opvallend maken.

Er bestaan op dit moment vrijwel geen andere opties voor het verkleinen van poriën. Dus mocht je er echt last van hebben, dan is make-up een tijdelijke oplossing.