Turbodutje: snel tot rust komen

Lifestyle door Juliët

Toe aan wat rust? Ga dan voor een turbodutje. Zoals de naam al zegt, is het eigenlijk een snel powernapjeDeze middagdutjes kunnen je slaperigheid een stuk verminderen. Terwijl ze je creativiteit, productiviteit, stemming en hersenen een enorme boost geven. Er zijn nog genoeg andere redenen, waarom jij even zo'n napje zou moeten doen. Wij gaan het je vertellen.

Turbodutje
 

Zo doe je dat

Maar hoe werkt nou precies een turbodutje? Heb jij echt even wat nieuwe energie nodig, dan kan een dutje van 15 tot 30 minuten er voor zorgen dat je weer alert bent. Is dit voor jou niet voldoende? Kies er dan voor om een dutje van 90 minuten te doen. Je pikt dan namelijk zowel de lichte als diepe slaap mee en daardoor kan jij er weer vol tegenaan. Let er alleen wel op dat je even de wekker zet. Zodra jij in de diepste fase van je slaap komt, dan voel je je alleen maar chagrijniger na het dutten. Oh ja en druk vooral niet op de snooze-knop! Na dit turbodutje is het verstandig om een activiteit op de planning te hebben staan. Zo voorkom je een after-dut-dipje.

 

Niet sporten voor het dutje

Weet je niet of je wilt sporten voor of na het dutje? Kies vooral voor na de tijd, want sporten kan ervoor zorgen dat jij moeilijker in slaap komt. En dat wil je niet. Zodra jij een powernapje hebt gedaan, heb je weer de volle energie. Genoeg energie om te gaan sporten dus.

 

Consequent

Probeer de turbodutjes elke dag rond dezelfde tijd in te plannen. Je lichaam went er dan aan om rond die tijd het wat rustiger aan te doen. Je valt sneller in slaap en je wordt minder gedesoriënteerd wakker. Over het algemeen voelen mensen zich het meest moe tussen twee en vier uur 's middags. Maar geeft jouw lichaam al eerder of later aan dat die moe is, ga dan lekker op dat moment rusten.

 

Comfortabel

Probeer het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Pak lekker die deken erbij, want zonder kun je nog wel eens onrustig gaan slapen. Op de bank slapen zou ervoor kunnen zorgen dat je makkelijker wakker wordt. Je brein linkt het dan niet gelijk aan je bed. Als jij nou echt geen persoon bent die houdt van een turbodutje dan ben jij gewoon lekker uitgerust en kun jij gewoon doorgaan zonder te rusten. Bij iedere persoon ligt het aan de slaapcyclus. De ene heeft meer rustmomentjes nodig als de ander.