Deze dingen helpen je hooikoorts tegen te gaan

Sport & gezondheid door Anjali

Volgens HooikoortsRadar Is het pollenseizoen nog steeds in volle gang. Mensen met hooikoorts weten dat dit een ware hel kan betekenen. Hierbij een aantal tips om deze moeilijke tijden enigszins dragelijk door te komen.

1. Zoenen

Het is misschien handig om aan de medicijnen te gaan, deze kun je bij de apotheker of huisarts halen en worden antihistaminen of cromonen genoemd. Ben je niet zo van de medicatie? Probeer dan zoenen uit. Japanse onderzoekers zeggen dat zoenen je hooikoortsverschijnselen vermindert, doordat de productie van histamine (het stofje dat hooikoorts opwekt) wordt verminderd.

2. Slaapkamer

In je slaapkamer moet je een aantal dingen in de gaten houden. Was en borstel je haar regelmatig, vooal voor het slapengaan. Douchen voordat je naar bed gaat is sowieso een goede tip, en doe je kleren gelijk in de was als je in aanraking bent gekomen met pollen. Verder kun je letten op het selectief openen van je raam (wanneer er geen wind op staat), goed stofzuigen en je beddengoed regelmatig grondig wassen.

3. Neem een borrel

Kies bij voorkeur wel voor iets sterks. Veel drankjes (zoals bier en rode wijn) bevatten namelijk histamine of sulfiet, stofjes die juist vrijkomen bij een allergische reactie. Een wijntje of biertje drinken kan dus juist een allergische reactie aanjagen. Sterke drank als wodka en gin bevatten juist weinig histamine en sulfiet. Daarbij zijn er geruchten dat deze drankjes juist de hooikoorts-symptomen doet afnemen. Proost!

4. Zon, zee, bergen

Als je op vakantie gaat, doe je er goed aan een bestemming aan zee te kiezen. Aan de kust zijn namelijk minder pollen en waait het lekker door. Ditzelfde geldt voor in de bergen. Vergeet ook je zonnebril niet mee te nemen, die vangt namelijk een aantal verdwaalde pollen voor je op.

5. Vermijden

Het allerbeste is om thuis te blijven met de ramen en gordijnen gesloten. We begrijpen dat dat behoorlijk deprimerend is, dus mocht je er tóch uit willen zul je goed op het weerbericht moeten letten. HooikoortsRadar en Pollennieuws vertellen je op welk moment je het beste naar buiten kunt gaan. Tip: Tijdens of na een regenbui is het heerlijk genieten voor de hooikoortsjes onder ons.