Oei: zó snel kun je verbranden door de zon

Lichaam door Maya Luz

Verbranden in de zon is vervelend, en het kan ook best snel gebeuren. Maar hoe lang kun je nou precies in de zon zitten zonder te verbranden? Dit hangt van een aantal factoren af. Dit is hoe snel je kunt verbranden door de zon en hoe je kunt berekenen hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden.

Ook interessant: Zonnebrand als dagcrème: go or no go?

Zonkracht

Hoe snel je kan verbranden hangt van een aantal dingen af. De eerste factor is de zonkracht. Zonkracht duidt aan hoe sterk de zon is en daarbij hoe sterk de UV-straling is. Zonkracht wordt ook wel de UV-index genoemd. Deze kun je terugvinden in je weerapp op je telefoon. Zonkracht tussen de een en vier is vrij laag. Als de index tussen de een en twee ligt, kan het tussen de vijftig en honderd minuten duren totdat je huid rood kleurt. Bij een index van drie of vier kan dit tussen de 25 en 35 minuten duren. Een index van vijf of zes wordt al gevaarlijker. Hierbij kan je huid gemakkelijk verbranden. Je huid kan rood gaan kleuren binnen 25 minuten, of zelfs al binnen een kwartier. Bij een index van zeven of acht is de zon erg sterk, je huid kan dan ook snel verbranden. Dit kan tussen de tien en vijftien minuten duren. Tot slot is er een index van negen of tien. Hierbij kan je huid erg snel verbranden en al binnen tien minuten rood kleuren. De zonkracht is het sterkste tussen 12 uur en 3 uur 's middags.

Huidtype

Naast de zonkracht, maakt het ook uit wat voor huidtype je hebt. Iemand met een donkerdere huid kan langer in de zon zitten dan iemand met een lichte huid. Iemand met een donkere huid heeft namelijk meer melanine in de huid. Dit stofje beschermt je huid tegen de straling van de zon. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier huidtypes. Het eerste type is de bleke huid, hierop volgt de matig bleke huid, huidtype nummer drie is de gewone huid en tot slot is er de licht en donker gekleurde huid. Om te berekenen hoe lang je in de zon kunt zitten, heb je dit huidtype nodig. Ieder huidtype gaat samen met een getal dat je kunt gebruiken in je rekensom:

Huidtype 1: 60

Huidtype 2: 100

Huidtype 3: 200

Huidtype 4: 300

Als je wil weten hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zitten, moet je het getal dat past bij jouw huidtype, delen door de UV-index. Dus stel, je hebt huidtype 1 en de UV-index is 7, dan doe je 60 gedeeld door zeven. Hierbij kom je uit op ongeveer 8,5. Dit is dus de hoeveelheid minuten dat je onbeschermd in de zon kunt zitten zonder te verbranden.

Zonbescherming

Maar als je langer in de zon wil zitten, heb je zonbescherming nodig. De factor die je draagt bepaalt hoe lang je in de zon kunt zitten. Als je langer in de zon wil zitten zonder te verbranden, heb je een hoge factor nodig. Om erachter te komen hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden, kun je het resultaat van de vorige som, vermenigvuldigen met de factor van je zonnebrand. Dus stel, je kunt 8,5 minuten onbeschermd in de zon zitten en je gebruikt factor 50, dan kun je 8,5 x 50 = 425 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Dit is natuurlijk niet voor iedereen een perfecte som en dus raden we altijd aan om je huid goed in de gaten te houden tijdens het zonnen. En bij twijfel kun je je altijd nog een keer insmeren.

Lees ook: Stralend de zomer in? Check deze vier leuke make-up trends