Waar komt de pijnboompit vandaan? Héél ergens anders dan je denkt

Eten door Anjali

In een salade, voor in de pesto of op carpaccio, pijnboompitten zijn altijd een goede toevoeging. Maar weet je eigenlijk wel waar de pijnboompit vandaan komt?

Pijnboompit

Een kastanje komt van de kastanjeboom, een eikel van een eikenboom en een pijnboompit van een pijnboom. Voor wie nu denkt: huh? Een pijnboom? Wat is dat? Een pijnboom is een ander woord voor dennenboom. Dennenpit was dus logischer geweest, dan was het dennenappelpit of pijnboomappel.

We kennen allemaal de dennenappel, maar wat niet iedereen weet is dat pijnboompitten de zaden uit de dennenappels zijn. Ze zitten namelijk verstopt tussen de schubben van de dennenappel

Met de hand

Omdat de pijnboompitten in de schubben van een dennenappel zitten, zijn ze moeilijk te oogsten, wat ertoe leidt dat ze ook niet goedkoop zijn. Zo kost een zakje van 80 gram al gauw rond de €5,50. Dit komt allereerst doordat we de pitten uit China halen, maar daarnaast worden alle dennenappels met de hand uit het bos geraapt, en handwerk is natuurlijk duurder dan machinewerk.

Snel naar het bos rennen en dennenappels uitschudden werkt niet. Naast dat de meeste dennenappels in de zomer vallen, moeten de dennenappels eerst goed drogen voordat de pijnboompitten eruit vallen. Het is te proberen, zo bespaar je een tripje naar de supermarkt én een aantal euro's.