Alberto Stegeman confronteert opnieuw 'afvalcoach' in Undercover in Nederland: "misbruikte minderjarigen"

Media door Jennifer

Al jaren zorgt Alberto Stegeman voor goede, maar ook heftige confrontaties in zijn tv-programma Undercover in Nederland. Helaas komt het soms ook voor, dat hij iemand voor een tweede keer moet confronteren, zoals nu het geval met 'afvalcoach' Ben The Man. Na de eerste uitzending over hem van vorig jaar ontdekte Alberto namelijk, dat hij jonge vrouwen misbruikte op minderjarige leeftijd.

'Afvalcoach' Ben The Man

Vorig jaar gingen Alberto Stegeman en zijn team undercover in de wereld van pro-ana, waar zogenoemde 'afvalcoaches' misbruik maakten van minderjarige anorexiapatiënten. Tijdens deze uitzending werden twee 'afvalcoaches' geconfronteerd, waaronder iemand die zichzelf Ben The Man noemde. Hij zei tegen Alberto dat hij nog nooit meisjes had misbruikt. Alleen kreeg Alberto achteraf tóch twee mails van jonge vrouwen, die allebei op minderjarige leeftijd misbruikt zouden zijn door Ben The Man.

Baas over haar lichaam

In de Undercover in Nederland-aflevering van gisteravond spreekt Alberto anoniem met een jongedame, die destijds nog maar zeventien jaar was. Ze kwam net uit een jeugdinstelling en voelde zich erg alleen, waardoor het contact met haar 'afvalcoach' Ben The Man fijn was. "Ik had eindelijk iemand om mee te praten en die ik echt kon vertrouwen," vertelt ze. Of nou ja, dat dacht ze toen, maar ze was nog heel kwetsbaar. Ze had geen vrienden en kreeg amper hulp. Als dan iemand tegen haar zegt, dat diegene haar kan helpen. Tja, dat maakt haar dan helemaal gelukkig natuurlijk.

Ze kreeg van Ben wel regels opgelegd. Zo moest ze elke ochtend tegen zichzelf in de spiegel zeggen, dat hij de baas is over haar lichaam. Wát? Ook bepaalde hij wat ze met haar leven deed en had hij de macht over haar. "Dat niemand anders mijn situatie kan begrijpen en mij kan helpen," vertelt ze tegen Alberto. Op een bepaald moment gaf Ben wel eerlijk toe, dat hij ouder was dan dat hij zei en al twee kinderen had. "Toen zei hij eigenlijk van: Doordat ik dat heb verteld kun je me nog meer vertrouwen, want ik ben eerlijk tegen je."

Seksueel misbruikt

Ben maakte gewoon flink misbruik van de kwetsbare situatie, waarin de meisjes zich op dat moment verkeerden. Zo vertelt de jongedame op camera over haar eerste seksafspraak met Ben in een hotelkamer. Eerst raakte hij haar aan, terwijl ze voor de spiegel stonden. "Daarna zei hij dat ik maar beter kon meewerken," zegt ze dan. "En toen... ja, heb ik seksuele handelingen moeten uitvoeren." Maar niet alleen handelingen, ze had uiteindelijk ook gedwongen seks met hem. Niet één avond, maar zelfs twee avonden. Na de eerste traumatische ervaring nam Ben nog eens contact met haar op voor een nieuwe afspraak, waarbij hij haar chanteerde. Als ze er niet op in ging, zou hij het vertellen aan haar ouders en vriendinnen.

Naast dit verhaal kreeg Alberto ook van een tweede slachtoffer het bericht, dat zij seksueel misbruikt was door Ben The Man. Ze deelde haar verhaal niet op camera, maar wel via een uitgebreide verklaring. Hierin vertelt ze onder andere, dat de man zichzelf Michael noemde tegen haar. Ook de andere dame herinnert zich deze naam. Verder geeft ze aan dat hij duidelijk de macht over haar had. Zo schrijft ze: "Het was vooral mijn taak om niet te bewegen, zodat hij zijn gang kon gaan. Het waren verschillende standjes en bij allemaal had hij me stevig vast, bijna als een soort houdgreep."

Doodsenge blik

De uiteindelijke tweede confrontatie van Alberto met Michael a.k.a. Ben The Man verloopt niet heel soepel. De achtervolging blijkt in het begin lastig, want natuurlijk willen ze niet meteen ontdekt worden. Wanneer Alberto eindelijk naast hem loopt, is Michael zijn eerste reactie: "Je mag Martijn bellen, dat is mijn advocaat." Hij wil duidelijk niet in gesprek met Alberto en blijft stug doorlopen, terwijl Alberto nog dingen blijft zeggen. Hij zegt nog maar eens hoe "doodsbang" de meiden voor hem zijn. "Wat heb jij een enge blik," reageert Alberto ook. "Een doodsenge blik."

Na de confrontatie probeert de advocaat van Michael de uitzending nog tegen te houden. Gelukkig keurt de rechter de uitzending gewoon goed. Op dit moment wacht Michael een eventuele strafzaak in vrijheid af.

Lees ook: Kijkers woedend op lacherige daders: "doodeng hoe die eigenaren en personeel hun daden goedpraten"