Kijkers geschrokken en boos na aflevering Undercover in Nederland: "te walgelijk voor woorden"

Media door Rochèll

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Undercover in Nederland werd gisteravond uitgezonden en kon rekenen op veel reacties. Vol ongeloof keken veel Nederlanders naar hoe onderzoeksjournalist Alberto Stegeman misstanden bij een zorgboederij in Groningen aan de kaak stelde. 

Van oud-medewerkers hoorde Alberto Stegeman dat gehandicapte bewoners van een zorgboerderij in Groningen geregeld werden vastgebonden, bekogeld en geslagen. Genoeg reden voor onderzoek, vond hij. In plaats van dat hij zelf naar de zorgboerderij ging, werd er een medewerker uit zijn team undercover gestuurd. Ze liep een zogenaamde 'snuffelstage', en legde van alles vast op camera.

Op de beelden is onder andere te zien hoe bewoners van de zorgboerderij werden vernederd door medewerkers. Op Twitter deelt Stegeman een fragment waarin een medewerker een wasmand over het hoofd van een bewoner drukt. "Hoe ziet de wereld er nu uit achter tralies?", vraagt hij. Een collega vult aan: "waar je hoort."

Geschrokken reacties

Veel kijkers delen hun mening over de gebeurtenissen in de aflevering: "Middeleeuwse praktijken in een zorginstelling gewoon in Nederland", schrijft iemand op Twitter. Een andere kijker schrijft: "Ik weet niet wat ik zie! Dit is echt te walgelijk voor woorden. Dat dit gewoon hier in NL kan gebeuren is heel pijnlijk."

In de aflevering zijn de gezichten van de betrokken medewerkers niet te zien. Toch gaan er foto's rond van de vermeende medewerkers. Enkele twitteraars roepen op om hier voorzichtig mee te zijn. "Doe dat niet, eigen rechter spelen. Neem nooit het risico dat je het leven van de verkeerde persoon verwoest", schrijft iemand.