Kijkers woedend op lacherige daders: "doodeng hoe die eigenaren en personeel hun daden goedpraten"

Media door Jennifer

Het nieuwe seizoen van Undercover In Nederland begint al meteen heftig voor zowel Alberto Stegeman en zijn team als de tv-kijkers. In de vorige aflevering werden we al geconfronteerd met de heftige beelden van mishandelingen in een zorgboerderij in Groningen. In de tweede aflevering confronteert Alberto de treiterende daders met de in het geheim opgenomen beelden. En kijkers zijn nog steeds woedend!

Gedragsregulering

In de eerste aflevering van seizoen 20 van Undercover In Nederland komt presentator Alberto Stegeman met het verhaal over de mishandelingen en pesterijen op zorgboerderij Aurora Borealis in Groningen. Dat de misstanden zo lang hebben voortgeduurd, komt onder meer doordat de inspectie al sinds 2007 niet is langsgeweest. Pas na de undercoveractie van Alberto's medewerker, die zogenaamd een snuffelstage deed bij de zorgboerderij, kwam de inspectie langs. Dankzij Alberto en zijn team ontdekken ze over de vele misstanden in de zorgboerderij voor cliënten met een verstandelijke beperking.

Wanneer Alberto in de tweede aflevering afstapt op de twee daders, leidinggevenden Michel K. en Paul W., zijn ze al meteen verbaasd. Een wasmand over iemands hoofd heen zetten, noemen de daders 'gedragsregulering' en keuren ze dus gewoon goed. Ze "begrensen de cliënten liever in hun gedrag", dan dat ze hen volgooien met medicatie.

Woedend op lacherige daders

De confrontatie van Alberto doet de twee daders helemaal niets. Zelfs als Alberto het heeft over de cliënt die een wasmand over zijn hoofd kreeg en daardoor een bebloed hoofd, wuift Paul weg. Hij noemt het een "lachertje", omdat Alberto volgens hem het hele verhaal niet kent. Alberto reageert daar scherp op terug: "O ja? Weet je wat een lachertje is? Hoe jullie met de gehandicapten omgaan." Later in een telefoongesprek tussen dader Michel en Alberto, bevestigt Michel echter wel dat ze een ouderwetse Middeleeuwse martelmethode hebben gebruikt. Toch houden ze de rest van de misstanden op 'gedragsregulering' en vinden ze dat het erbij hoort.

Daders gearresteerd

Na de confrontatie met de leidinggevenden belt Alberto ook nog met andere medewerkers Ilse, Kelly en Kimberly. Alle drie willen ze echter niets kwijt tegen Alberto, terwijl hij en zijn undercoverteam natuurlijk genoeg bewijzen hebben verzameld. Daarom gaat hij uiteindelijk wél naar de politie om aangifte te doen. Hij krijgt daarbij wel nog ondersteuning van twee oud-medewerkers, die willen getuigen voor Alberto en zijn team. Hierdoor heeft het Openbaar Ministerie besloten dat Michel en Paul worden gearresteerd. De zorgboerderij wordt gesloten en ook vier andere werknemers, waaronder Ilse, Kelly en Kimberly, worden aangehouden. Zij wachten nu nog op hun strafrechtelijke vervolging. Voor de cliënten staat een zorgteam klaar.

Lees ook: Heftig: man in Oplichters Aangepakt is duizenden euro's verloren door geloof in nep-erfenis