Heftig: man in Oplichters Aangepakt is duizenden euro's verloren door geloof in nep-erfenis

Media door Jennifer

In het tv-programma Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt wordt presentator Kees altijd geconfronteerd met heftige situaties. Gisteren was het wat hem betreft nog een tandje erger. Hij noemt het "één van de pijnlijkste confrontaties" uit zijn carrière. In de aflevering horen we het verhaal aan van een man, die jarenlang geloofde dat hij recht had op een miljoenenerfenis. Helaas blijkt dit het werk van oplichters, waardoor hij duizenden euro's kwijt is voor nop.

Man geloofde jarenlang in nep-erfenis

Soms kom je niet makkelijk erachter, dat je wordt opgelicht. Dan lijkt het allemaal zo echt en betrouwbaar. In de Oplichters Aangepakt-aflevering van gisteravond geloofde een man op leeftijd - hij is boven de 70 - bijna negen jaar, dat hij recht had op een erfenis van 2,5 miljoen. Wel moest hij daarvoor eerst een aantal keer geld overmaken om de erfenis vrij te stellen. Het is de bewindvoerder van deze man, Caroline, die aan de bel trekt bij Kees van der Spek.

Gedurende de periode mailt de man met een 'dominee', waarbij het lijkt alsof hij Nederlands spreekt. "Maar dat is overduidelijk een gevalletje Google translate," zegt Kees. Het erge is dat het oudere slachtoffer hevig blijft geloven in de miljoenenerfenis. Zo erg dat hij zelfs achter de rug van zijn bewindvoerder om geld overmaakt. Bewindvoerder Caroline vertelt dat hij dan gaat werken, maar dit niet meldt aan haar. Vervolgens stort hij zonder dat ze het weet geld naar de oplichters.

Duizenden euro's verloren

Inmiddels is hij door de hele situatie duizenden euro's verloren, en dat allemaal voor een nep-erfenis. Eerst durfde het slachtoffer niet eerlijk te zijn tegen zijn bewindvoerder en gaf hij aan dat het om 2,5 ton ging. Later gaf hij toe dat het om meer dan 500.000 euro ging. En daarvan bestond dus bijna twee ton uit geleend geld van een vriend. Dat is geld wat hij dus waarschijnlijk nooit terug kan geven. Het doel van Caroline is nu om bewijzen te verzamelen voor haar cliënt, waardoor hij eindelijk aangifte wil doen tegen de oplichters.

Nachtelijke confrontatie met oplichter

Uiteindelijk komt Caroline er dankzij Kees en zijn team achter, dat het niet alleen om de 'dominee' gaat. Nee, het oudere slachtoffer heeft gewoon te maken met een groot crimineel netwerk. Wanneer ze vervolgens een inval willen doen op de eerste locatie, blijken ze helaas net te laat: de oplichters zijn vertrokken. Daarna komt een nieuwe poging in de nacht op een mogelijke tweede locatie en hier hebben ze gelukkig beet. Kees heeft duidelijk de juiste persoon te pakken, die hij maar al te goed herkent dankzij het rietje in zijn mond. De oplichters worden dankzij Kees opgepakt, maar nu is één ding nog wel belangrijk: het slachtoffer overtuigen dat alles nep is.

kees van der spek oplichters aangepakt rtl 4 videoland

Allemaal onzin

Eenmaal terug in Nederland volgt de volgende 'confrontatie' met het slachtoffer. In een gesprek met hem en zijn bewindvoerder legt Kees alles duidelijk uit over de situatie met de nep-erfenis. Hij vertelt onder meer dat de man jarenlang geld heeft overgemaakt naar een bank, die werd beheerd door meerdere personen - niet puur alleen de 'dominee'. Het zijn een man en vrouw uit Dakar, maar ook twee personen in Nigeria. "Ik weet dat dit er niet goed uitziet voor jou," begint Kees op een gegeven moment. "Maar die mevrouw (de 'dominee', red.) is een hoer. Zij is een prostituee en ze heet Doppie. Het is allemaal onzin." Hij geeft daarbij duidelijk aan, dat Kees dit moest uitzoeken. Anders zat de man nog jarenlang vast aan de oplichters.

Dankbaar voor lieve bewindvoerder

Ondanks de zeer duidelijke woorden van Kees gelooft de man nog steeds een beetje in de erfenis. Even vraagt hij "waar de centjes zijn gebleven"; het geld waar hij volgens hemzelf recht op heeft. Dan zegt Kees nog maar eens: "Die bestaan niet. Er bestaat geen erfenis, er is geen erfenis." Het slachtoffer heeft het er duidelijk moeilijk mee. Wel vergeeft hij het zijn bewindvoerder, dat ze naar Kees is toegestapt. De man voelt nu ook een bepaalde rust. Caroline geeft daarbij nog aan, dat hij altijd bij haar terecht kan voor financiële hulp. Lief!

Lees ook: Kijkers geschrokken en boos na aflevering Undercover in Nederland: "te walgelijk voor woorden"