5x relatie tips die nuttig zijn voor ieder stel

Relaties door Maya Luz

Iedere relatie is uniek. Dit betekent dan ook dat het beste advies voor ieder stel anders is. Ieder stel loopt immers tegen andere dingen aan. Toch zijn er een aantal tips die voor ieder stel nuttig zijn. Dit zijn onze beste tips voor iedere relatie.

Lees ook: Dit zijn de leukste date ideetjes voor koppels die graag actief zijn

Respecteer elkaars gedachten en meningen

In een relatie hoef je absoluut niet overal hetzelfde over te denken. Het is niet erg om andere meningen te hebben over bepaalde dingen, zolang dat niet botst met jouw kern normen en waarden. Het is belangrijk in een relatie om met respect om te gaan met meningsverschillen. Als je partner een mening heeft die jij niet deelt, is het van belang om hier respectvol mee om te gaan. In extreme gevallen kan de afwezigheid van dit respect leiden tot een minderwaardigheidsgevoel of onzekerheid. Dit wil je natuurlijk niet in je relatie. Maak er daarom een gewoonte van om gezonde en respectvolle discussies te hebben met elkaar waarin jullie oprecht naar elkaar luisteren.

Zorg voor oprechte quality time

Quality time is ontzettend belangrijk in iedere relatie. Maar niet ieder moment dat jullie samen doorbrengen is per se quality time. Neem af en toe de tijd om even offline te zijn samen. Leg je telefoon weg en geef elkaar de volle aandacht. Ga samen iets leuks doen, heb eens een diepgaand gesprek of maak een wandeling. Dit soort momenten kan jullie band enorm versterken. Bij elkaar zijn is fijn, maar bij elkaar zijn zonder afleidingen is nog beter.

Praat over je gevoelens

Over je gevoel voor elkaar praten is misschien niet moeilijk. Maar het kan wel lastig zijn wanneer je negatieve gevoelens hebt binnen je relatie. Is er bijvoorbeeld iets dat je dwars zit of doet je partner iets dat jij niet fijn vindt? Dan is het belangrijk om dat gevoel uit te spreken. Je partner kan namelijk niet altijd aanvoelen wanneer er iets aan de hand is. Eerlijkheid duurt het langst. Wees open tegen je partner over hoe jij je voelt en communiceer met elkaar over hoe het probleem kan worden opgelost. Wat heb jij op lastige momenten van je partner nodig? Door hier open over te praten met je partner creëren jullie samen een safe space. Je krijgt hierdoor minder de neiging om je gevoelens voor jezelf te houden. Dit kan een hoop ruzies en frustraties voorkomen. 

Vergeet niet om ook aan jezelf te denken

In een relatie ben je veel bezig met je partner. Je denkt na over wat hen gelukkig maakt, wat zij nodig hebben. Maar vergeet niet te denken aan jezelf. Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Het is absoluut niet egoïstisch om ook over je eigen wensen na te denken in je relatie. Jullie zijn een team, en jullie moeten allebei happy zijn om een succesvolle relatie te hebben.

Werk samen aan eventuele problemen

Als je in een relatie tegen een probleem aanloopt, is het makkelijk om je partner als de vijand te zien. Misschien hebben zij iets gedaan waar jij boos over bent. Het is natuurlijk goed om dit uit te spreken, maar ga niet met een vingertje wijzen. De kans is groot dat hun gedrag of handelingen veroorzaakt worden door iets wat hen dwars zit. Ga daarom niet de discussie in met het idee dat jullie tegenover elkaar staan, maar zie het als een gevecht tussen jullie en het probleem. Vergeet niet dat jullie een team zijn en dit soort dingen als team op moeten kunnen lossen. Hier zit natuurlijk een grens aan, maar probeer er met kleinere probleempjes eens op deze manier naar te kijken.

Lees ook: Gaslighting: zo herken je of je partner dit doet