Sinclair en Patrick leven van 2000 euro per week: "drie keer per dag boodschappen"

Media door Elsemieke

'Steenrijk, Straatarm' is een programma op RTL waarbij de verschillende tussen arm en rijk pijnlijk zichtbaar worden. Een week wisselen twee huishoudens met elkaar van inkomen om te voelen hoe het is om aan de andere kant te staan. In de nieuwe aflevering is het de beurt aan de steenrijke Sinclair en Patrick die ruilen met een 'arm' gezin uit Schiedam. Het gaan om vader Richard en zijn zoon Alex.

Steenrijk, Straatarm: Richard en Alex

Richard woont met zijn zoon Alex in een sociale huurwoning in Schiedam, maar dit huis kan wel een opknapbeurt gebruiken. Maar met het budget van 80 euro per week komt hij niet ver. Hij is na twee hersenbloedingen volledig afgekeurd, maar voor zijn zoon Alex doet hij alles. Sinclair en Patrick zijn eigenlijk uit elkaar, maar ze leven nog steeds samen in Hilversum en geven hun geld uit aan alles waar ze zin in hebben. "Het kost klauwen met geld, maar we gunnen het onszelf", zegt Patrick. 

'Steenrijk, Straatarm': kijkers zijn not amused over gedrag steenrijke dames

De deelnemers verhuizen tijdelijk naar elkaars huis. Sinclair is alvast helemaal verbaasd over zijn tijdelijke onderkomen.  "Ik denk dat ze plezier hebben samen in zo'n ruimte. Ik weet ook niet waarom ik daarom moet huilen, maar het pakt me gewoon", zegt Sinclair. "Ik moet dit even op mij in laten werken", zegt Patrick over de badkamer.

"Wat een toestand"

Richard en Alex moeten het met 80 euro per week zien te doen, dus Sinclair en Patrick tijdens de ruil ook. En dat terwijl ze normaal maar liefst 2000 euro's per week hebben om alles van te doen. De twee zijn dan ook in shock. "Ik vind het bijna gênant. Als je nagaat waar wij dit aan uitgeven: een ademhalingssessie van een uur en het is weg", zegt Patrick. "Wij gaan soms wel twee tot drie keer per dag naar de winkel. Per keer 20, 25 euro", zegt Patrick over hun manier van boodschappen doen. Als ze met het nieuwe budget van 80 euro boodschappen moeten doen, schrikken ze. "Wat een toestand!"

Na een week ontmoeten de deelnemers elkaar. Sinclair en Patrick besluiten het gezin wekelijks te helpen met een wekelijkse donatie. "Ik had het totaal niet verwacht", reageert een emotionele Richard over de gulle schenk van zijn nieuwe vrienden.

Mandy en Christa leven van 50 euro in 'Steenrijk, Straatarm': "angst voor verjaardagen"