Aha! Daarom eten we massaal paaseieren met Pasen

Vrije tijd door Jennifer

In Nederland eten we elk jaar gemiddeld zo’n 47 paaseieren per persoon. Yep, de chocolade-eitjes gaan hard! Maar waarom eten we eigenlijk chocolade paaseieren tijdens Pasen? Het is niet zo dat de kip ze legt. Nou, de traditie komt blijkbaar niet zomaar ergens vandaag. Al ging het vroeger wel anders.

Lees ook: Zo lang moet je wandelen om een paaseitje te verbranden

Paaseieren eten met Pasen: waarom?

Misschien boeit het je helemaal niet, waarom we paaseieren eten tijdens Pasen. Het is gewoon één van de vele lekkernijen. Al hebben we niet zomaar voor chocolade-eieren gekozen. Het begon allereerst wel met een andere traditie. Alles is ooit gestart met normale eieren. Al jarenlang worden met Pasen eieren beschilderd. Tussen Aswoensdag en Pasen mocht er vroeger namelijk geen eieren (en vlees) worden gegeten. Daarom gebruikten ze de gelegde eieren als schilderdoek. Vervolgens werden de eieren dan op eerste paasdag (Paaszondag) opgegeten.

Luxe chocolade-ei

Later in de 18e eeuw ontstaat vervolgens het chocolade-ei, dat een luxe versie is van de normale eieren. De eieren werden bedacht door Parijse banketbakkers. Zij creëerden de chocolade-eieren in een mal van een echt ei. Rondom deze chocolade paaseieren werden ook nog wedstrijden gedaan, wie het mooiste chocolade-ei maakte. Die traditie is vergaan, maar de chocolade paaseieren zijn gebleven. En het lijkt alsof er een nieuwe wedstrijd is ontstaan: wie verzint de gekste smaak voor paaseieren? Daar zijn er inmiddels namelijk een heleboel van. Van chocolade-eieren met karamel-zeezout tot aan tompoucesmaak en pindakaas. Lekker, hoor!

Symbool van vruchtbaarheid

Overigens koos men wel bewust voor eieren, als een symbool van het paasfeest. Eieren staan namelijk symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw leven. Dit past daardoor wel bij het verhaal achter Pasen: de wederopstanding van Jezus. Ook de vruchtbaarheid is te linken aan Pasen. Grote kans dat je als kind altijd op jacht ging naar paaseieren. Nou, de zoektocht naar eieren is een oude, Germaanse traditie. Zij verstopten de paaseieren toen in akkers. Nu verstoppen we ze (soms iets te goed) in het huis en de tuin. Vrijwel hetzelfde, toch?

Lees ook: Wat gebeurt er met alle niet-verkochte paaseitjes in de supermarkt?