10 meest voorkomende fetisjen (en waarom deze niet raar zijn)

Intiem door Anjali

Het woord 'fetisj' is iets wat velen niet uit durven te spreken. Veel mensen denken al heel snel aan 50 Shades of Grey, maar de term is overkoepelend voor veel meer dan alleen blinddoeken en zweepjes.

Nieuwsgierig naar andere soorten? Hier zijn de 10 populairste fetisjen.

1. Rollenspel

De meest voorkomende fetisj is het rollenspel. Je kunt elkaars fantasieën verkennen door een totaal ander persoon te spelen, zoals dokter en patiënt of professor en student. Leef je helemaal in in je rol en leer elkaar op een andere manier kennen.

2. Voeten

Sommige mensen worden opgewonden van lichaamsdelen die we niet gelijk zouden omschrijven als 'sexy'. Voeten staan hierbij hoog op de ranglijst, en er zijn vele mogelijkheden waarom: bijvoorbeeld omdat de voeten en genitaliën naast elkaar liggen binnen de hersenen, en soms zelfs overlappen. Andere onderzoekers zeggen dat het ontwikkelen van een voetfetisj al uit de kindertijd komt: door conditionering worden niet-seksuele objecten gekoppeld als voeten aan seksuele reacties in de kindertijd. Een biologische theorie is dat de geur van voeten een hormonale reactie kan triggeren, al zijn al deze theorieën mogelijke redenen, en weet niemand écht waarom sommigen aangetrokken worden tot voeten.

3. Anale seks

Veel koppels verkennen anale seks wel eens in de slaapkamer, maar er zijn genoeg koppels die dit een vast onderdeel maken tijdens een vrijpartij. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat mannen een soort van G-spot in de anus hebben, waardoor ze intenser klaar kunnen komen.

4. Sensatiespel en impactplay

Bij de fetisj sensatiespel worden vaak blinddoeken, ijsblokjes, veren en kaarsvet gebruikt om bepaalde zintuigen te prikkelen. De bedoeling is dat er gebruikt wordt gemaakt van één of meerdere opgenoemde objecten, om je partner op te winden op een speciale manier. Met impactplay probeer je je partner ook op te winden, maar dan door diegene lichtjes te slaan of door het gebruiken van een zweepje.

5. Voyeurisme

Voyeurisme houdt in dat je kijkt naar hoe andere mensen seks hebben. Sommige mensen vinden dit stimulerend en gebruiken het als voorspel om zelf ook seks te hebben, maar andere halen genoeg voldoening uit het analyseren van de opwinding van anderen.

6. Bondage

Hierbij bindt de ene partner de andere vast. Hiervoor worden vaak touwen, riemen of handboeien gebruikt. Ook draait het vooral om domineren en gedomineerd worden.

7. Groepsseks

Groepsseks kan bestaan uit een trio, met drie mensen, maar ook uit een grotere groep. 

8. Lingerie

Bijna iedereen heeft wel 'goed' ondergoed, dat ze alleen gebruiken bij speciale gelegenheden. Er bestaan genoeg winkels die lingeriesetjes verkopen, zowel voor mannen als voor vrouwen. Sommige mensen vinden dit zo opwindend dat ze alleen opgewonden raken wanneer er lingerie gedragen wordt. 

9. Spiegels of opnames

Sommige mensen doen niet aan voyeurisme, maar vinden het wel leuk om naar zichzelf te kijken of om hun 'daad' terug te zien. Ze raken opgewonden door te zien hoe de seks er vanuit een ander standpunt uitziet. Let op: bij opnames is er altijd toestemming van beide partijen nodig!

10. Psychologisch rollenspel

Naast het gebruiken van fysieke objecten, speelt een geestelijk aspect ook een grote rol in de fetisj wereld. Zo is iemand psychologisch domineren enorm populair en wordt dit vaak gedaan. Dat kan bijvoorbeeld door een ultimatum te stellen als de partner je niet gehoorzaamt, of juist wel.