De 10 leukste Nederlandse romcoms

Media door Kimberly
Als je het ons vraagt, worden de Nederlandse romcoms steeds beter. Heerlijk wegzwijmelen bij zoetsappige liefdesverhalen en schateren om hilarische taferelen. Om dan nog maar te zwijgen over Jans billen en adembenemende locaties…
 
Daarom hebben wij een lijstje voor je samengesteld met de zoetsappigste verhaallijnen, de knapste acteurs en de mooiste locaties. Kortom: zet je schrap voor de top 10 leukste Nederlandse romantische comedy's! 
 
10. Smoorverliefd
We trappen af met een échte chickflick met in de hoofdrol Susan Visser. Het verhaal speelt zich af in Den Haag en zoomt in op de roerige romantiek van vier – hartstochtelijke – dames. Alle vier maken ze heel wat mee in hun liefdesleventje. Of het nou om een affaire, een kinderwens of een onverwoestbare liefde gaat, je vindt het allemaal in de film Smoorverliefd

 
9. Verliefd op Ibiza
Als je het ons vraagt, is dit dé Nederlandse romcom die zorgt voor de nodige zomerkriebels (lees: adembenemende locaties zoals prachtige penthouses en witte stranden) maar ook de verhaallijn is er eentje waarbij je lekker níet hoeft na te denken. Bovendien gaat Jan met de billen bloot (kwijl-alert!) en dat alleen al is reden genoeg om hem een keertje te zien. 
 
8. Costa!
Het is er eentje uit de oude doos, maar ook deze zorgt voor een fijne summerfeeling en wederom speelt deze zich af in het bruisende Spanje. De verhaallijn zelf is wat minder bruisend, maar een prima wegkijkertje. Bovendien heeft de film een fijne Nederlandse sterrencast met onder andere Georgina Verbaan, Katja Schuurman, Daan Schuurman en Kürt Rogiers.  
 
7. Mannenharten
Een film over mannen (waaronder Barry Atsma (hartjes)), die behalve regelmatig op de loopband lopen, ook hun hart achterna lopen. De meningen over Mannenharten waren verdeeld en eerlijk is eerlijk: het is een echte feelgood, maar om de verhaallijn hoef je 'm geen tweede keer te kijken. Wel als je het voor Barry doet, dan wel. 
 
6. Valentino
Valentino, een Italiaan en succesvolle Maserati-verkoper, is een échte casanova en heeft een relatie met de dochter van zijn baas. Kortom: hij heeft het allemaal prima voor elkaar. Oh nee wacht, op één ding na: hij is geen Italiaan! En dat heeft hij al die tijd voor zijn amore Monique verzwegen. Echte kriebels hoor, want riskeert-ie een relatiebreuk en ontslag door eerlijk te zijn? Een echt aanradertje! Met een chippie en een colaatje erbij kijkt-ie lekker weg. 


5. Alles is familie 
Net als bij zijn voorganger Alles is liefde is Winnie (oftewel, Carice van Houten) wederom de publiekstrekker. Als blijkt dat haar man, Rutmer, dood zaad heeft, gaat ze op zoek naar een zaaddonor. Ze richt haar pijlen op een knappe én slimme man, maar daar is Rutmer het niet mee eens en terwijl het tussen Charlie (de broer van Rutmer) en Winnie niet botert, delen ze toch - zonder dat Winnie het weet - iets heel bijzonders... 
 
4. Gooische Vrouwen 
Wie Linda de Mol zegt, zegt een powervrouw. Wat ze ook doet, doet ze goed. En dat geldt ook voor deze hilárische Nederlandse speelfilm die gebaseerd is op de gelijknamige dramaserie (die óók al een succes was!). Dit keer verlopen de levens van de vier vriendinnen in het Gooi alles behalve soepel. De vrouwen besluiten met een camper naar Parijs te gaan om daar een cursus te volgen, gericht op hun innerlijk. Wederom een aanrader en de cijfers (diamanten film) liegen er niet om!
 
3. Soof 
De film start goed met een ehh… best wel gênante seksscène. Terwijl Soof zich – letterlijk – herhaaldelijk op haar man stort, vraagt ze zich af ‘of dit het nog wel is’. Ze runt een eigen cateringbedrijf en woont samen met haar man en drie kids in een mooie, vrijstaande villa. Maar als Soof tijdens een etentje de bekende choreograaf Jim ontmoet, verandert alles... Echt dames, het is een aanrader van jewelste! Zodra ik zeg dat ik nóg een keertje naar de bios zou willen - en dus nóg een keer een tientje wil uitgeven - voor dezelfde film, is-ie geslaagd.


2. Alles is liefde
Alles is liefde is de Nederlandse versie van Love Actually. De verschillende liefdesverhalen (lees: onbeantwoorde liefde, minnaars, liefde op het eerste gezicht, you name it) komen aan bod. In het najaar van 2007 werd de film gelanceerd en al snel werd-ie betiteld als een hartverwarmende remedie tegen de donkere winteravonden. De hupse hit van BLØF maakt het plaatje compleet. Kortom: zeker veel liefde voor deze film! 
 
1. Hartenstraat
Op nummer één staat de meest recente Nederlandse romcom: Hartenstraat. Wat de film je te bieden heeft? Een blik vol BN’ers, een verhaallijn die zorgt voor een – harde – lach en een traan, én een gegarandeerde vlinderexplosie tijdens de aftiteling. Hoe dat komt? Dat gaan we natuurlijk nog niet helemaal verklappen, maar de verhaallijn tussen de modieuze Katje en chef-kok Daan is om te smullen! En door het centraal stellen van het online daten - en de daarbij behorende hilarische taferelen - zorgen voor de finishing touch. Kortom: een échte must see. 
 
Welke Nederlandse romantische comedy vind jij het leukst?