Wat is micro-cheating en doe jij het onbewust ook?

Intiem door Lien

Misschien heb je er al over gehoord: micro-cheating. Dit begrip zien we opeens overal voorbijkomen. Deze nieuwe vorm van vreemdgaan is een steeds groter wordend fenomeen. Wat houdt het precies in? En doe jij het onbewust ook?

Digitaal vreemdgaan

Micro-cheating betekent letterlijk vertaalt ‘microbedrog’ en het is de naam die gegeven wordt aan digitale acties die je kunt zien als ontrouw.  Laten we voorop stellen dat de definities van cheating enorm verschillen, zo ook de afspraken die hier per relatie over zijn gemaakt. De een trekt de grens bij flirten, de ander vindt dat zoiets nog wel moet kunnen. Toch zien veel mensen micro-cheating als een vorm van vreemdgaan. Het overstijgt het idee dat dit enkel iets fysieks is. Vaak draait het hierbij wat meer om het flirten en de emotionele connectie. Micro-cheating kan overgaan naar fysieke ontrouw.

Twijfelachtige situaties

Dit digitale vreemdgaan is een nieuw fenomeen dat steeds groter wordt. Het lijkt voort te komen uit de coronaperiode waarin mensen meer online verbinding zochten. Het toegenomen thuiswerken zorgt voor een overload aan micro-cheating. Het is best lastig om hier concrete voorbeelden van te noemen, omdat deze zo uiteenlopend zijn én lang niet iedereen deze als vreemdgaan beschouwen. Bedenk daarom zelf wat jij uit onderstaande voorbeelden als vreemdgaan zou beschouwen en wat niet.

Wordt soms als micro-cheating gezien: je relatiestatus verbergen op social media, online flirten en chatgesprekken verbergen.

Wordt vaak als micro-cheating gezien: actief zijn op datingapps, contact hebben met een ex en seksuele berichten sturen.

Verschillende vormen

Nou vinden de meeste mensen flirten nog wel kunnen. Een stap die iets verder gaat is langdurig appen en emotioneel investeren in een ander. Sommige partners zien zo’n intieme connectie als het verbreken van de romantische exclusiviteit.

Volgens experts zijn er drie verschillende vormen van vreemdgaan. De eerste is seksueel vreemdgaan. Dit omvat afspreken en fysiek contact. Een andere soort is romantisch vreemdgaan. Dit type treedt op wanneer je romantisch contact hebt, denk bijvoorbeeld aan uiteten gaan. Dan is er nog emotioneel vreemdgaan. Dit bestaat uit het zoeken naar emotionele connectie door bijvoorbeeld intieme gesprekken te voeren en daarbij gevoelens te delen.

Wat zijn jullie grenzen en wanneer vinden jullie dat de ander vreemdgaat? Dat is iets waar je het beste open over praat met je partner. Communication is key.