Net verhuisd? Zo leg je super snel contact met je nieuwe buren/huisgenoten

Vrije tijd door Maya Luz

Ben jij voor het eerst in een studentenhuis gaan wonen of ben je net verhuisd naar een nieuwe buurt? Dan is het altijd leuk om je buren en huisgenoten goed te leren kennen. Zeker als het om huisgenoten gaat, ben je veel met elkaar in contact. Dan is het extra leuk als jullie het goed met elkaar kunnen vinden. Dit is hoe je super snel contact legt met je nieuwe huisgenoten of buren.

Lees ook: Zo verdien je geld zonder er écht voor te werken

Klop even aan

De simpelste eerste stap is om gewoon even bij je nieuwe buren of huisgenoten aan te kloppen. Stel jezelf even voor en maak een kort praatje. Vraag naar wat ze doen qua werk of studie. Vertel ze dat je net bent verhuisd en dat het je leuk lijkt om je omgeving te leren kennen. Misschien hebben ze nog leuke tips voor je. Dit gesprek hoeft natuurlijk niet lang te duren. Als de ander het druk heeft, zullen ze dit ook wel aangeven. Wanneer dit gebeurt kun je het idee opgooien om een keer samen een kopje koffie te drinken om elkaar wat beter te leren kennen. Maar dring vooral niet te veel aan. Een vriendschap met huisgenoten of buren moet wederzijds zijn. Als zij er geen behoefte aan hebben, is dat nou eenmaal zo. Misschien komt het later nog!

Laat jezelf toevoegen in de groepsapp

In veel buurten en zeker in huizen waar meerdere mensen bij elkaar wonen, is er een groepsapp. Wanneer je contact hebt met iemand die hierin zit, is het altijd handig om jezelf hieraan toe te laten voegen. Hierdoor kun je makkelijk contact leggen met al je buren of huisgenoten zonder dat je ze een voor een moet opzoeken. Zodra je in de app zit, kun je jezelf even voorstellen en aangeven dat het je leuk lijkt om de buurt te leren kennen. Mensen die behoefte hebben aan contact kunnen dan altijd jouw kant opkomen. In de groepsapp zitten is ook altijd nuttig voor eventueel nieuws over het huis en de buurt, dus deze stap zouden wij zeker nooit overslaan!

Nodig mensen uit voor een kopje koffie of een wijntje

Deze optie hebben we natuurlijk al eerder benoemd, maar het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen onder het genot van een wijntje of een kop koffie. Je kunt ervoor kiezen om een groepje uit te nodigen, of om een op een met iemand af te spreken. Op deze manier kun je echt goed zien of het met iemand klikt of niet. Nodig mensen uit via de groepsapp of hang een briefje op in een gedeelde ruimte. Spreek mensen aan wanneer je ze ziet, zo kom je er ook gelijk achter wie er behoefte heeft aan een nieuwe vriendschap. Door mensen uit te nodigen kom je gelijk vriendelijk en gastvrij over, en dat zijn goede eigenschappen voor een fijne huisgenoot of buurvrouw.

Organiseer een etentje of een borrel

Als je het iets groter aan wil pakken, kun je een etentje of een borrel organiseren. Dit werkt het beste als je een kleiner groepje uitnodigt. Hierdoor kun je zien wat de vibe is binnen het huis of de straat en welke vriendschappen er al zijn. Door zo'n initiatief te nemen, kom je gelijk goed over bij je nieuwe huisgenoten of buren. Je kunt na het eten voorstellen om spelletjes te spelen die jou kunnen helpen bij het leren kennen van je huisgenootjes of buren. Dit is niet alleen leuk maar ook handig!

Geef aan dat je openstaat voor contact en gezelligheid

Voor sommige mensen is het erg makkelijk om even iets te organiseren of om op mensen af te stappen, maar voor anderen is dit niet zo simpel. Als jij het niet ziet zitten om zelf op mensen af te stappen, kun je ook aangeven dat anderen bij jou langs mogen komen als ze dit zouden willen. Bied aan om een keer een praatje te maken met iemand. Je geeft mensen zelf de optie in plaats van dat je ze echt uitnodigt en verwachtingen aan ze stelt. Nieuwe mensen leren kennen is ook gewoon spannend! Maar door een appje te sturen of eens iemand aan te spreken in de gang of op straat, kun je hele mooie nieuwe vriendschappen starten.

via GIPHY

Lees ook: Zit jij in een toxic relatie met jezelf? Dit is hoe je erachter komt