Drankje doen? Zó kies je de lekkerste wijn uit

Vrije tijd door Anjali

Een drankje op een terras, een filmavondje met vrienden of gewoon simpelweg omdat je zin hebt in een glaasje: Een goede fles wijn is in elke situatie goed om te hebben. Maar hoe zoek je de lekkerste wijn uit? En waar moet je op letten bij het uitkiezen?

Stijl

Bedenk wat voor wijn je wilt drinken, droge of zoete wijn, rood of wit, of toch een rosé? Denk na over wat de gepaste wijn is voor een situatie. Organiseer je een diner met rood vlees? Kies dan voor een rode wijn. Ga je naar een filmavondje met vrienden? Ga dan voor een witte wijn, rosé of een wijn met bubbels.

Wijnmaker

De reputatie van de wijnmaker geeft je vaak informatie over kwaliteit van de wijn. De maker staat bijna altijd op het etiket, dus zoek deze naam op en bekijk het statement.

Recensies

Het statement van de wijnmaker is al voldoende informatie, maar de recensies van klanten spreekt boekdelen. Aan de hand van de beoordelingen krijg je een beter beeld van de kwaliteit en smaak, waardoor je met een zeker gevoel kunt bepalen of de wijn naar jouw smaak zal zijn.

Proefnotities

Lees de beschrijvingen op het etiket achterop de fles om erachter te komen wat de textuur is, en welke smaken en aroma's het bevat, en uit welke druiven de wijn bestaat. 

Regio

Overweeg de herkomst van de wijn, sommige regio's specialiseren zich namelijk in het maken van wijnen, zoals Chardonnay voor witte wijn en Bordeaux voor rode wijn. Daarnaast hebben de meeste landen andere weersomstandigheden ten opzichte van anderen, dus groeien de druiven anders en krijgt de wijn een andere smaak.

Prijs

Bekijk of een goede fles wijn in je budget past. Houd er rekening mee dat sommige duurdere wijnen ook echt 'beter' gemaakt zijn, maar dat de duurdere wijnen niet altijd beter zijn dan goedkopere alternatieven. Zorg daarom dat de wijn die je uitkiest binnen je budget past, en ga geen dure wijn kopen als dat niet nodig is.

Stel vragen

Je kunt natuurlijk altijd om hulp vragen bij speciaalzaken, het personeel is opgeleid je te helpen bij het uitkiezen van de lekkerst wijn naar jouw smaak. Vraag daarom om advies waar nodig en onthoud of de fles bij je past of tegenviel.